Бойко издърпа ушите на Тодор Тагарев

С изявление от Стара Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се скара на министъра на отбраната Тодор Тагарев, че прави прибързани изказвания. Повод да му издърпа ушите станаха думите на министъра, че се дискутира присъединяването на България към международна операция за защита на корабоплаването в Червено море и Аденския залив.

Лидерът на ГЕРБ обаче припомни на Тагарев, че изпращането на военнослужещи без решение на Народното събрание не може да се случи. „Няма да допуснем България да участва във военни действия. Това е важно решение, което сме спазвали години наред“, каза Борисов. „Чудя се на Тагарев как може да говори, без да е говорил с мнозинството в парламента“, добави той.

В сряда (27 декември) Тагарев коментира само възможността България да се включи в операцията в Червено море, но не и по какъв начин може да се случи това. В началото на миналата седмица американският министър на отбраната Лойд Остин обяви, че предприемат мерки за защита на морската търговия в Червено море. Според Тагарев България е една от най-пострадалите страни от случващото се в този регион. „Въпреки че не сме морска сила, ние имаме пряк интерес и ще търсим начин да допринесем към тази операция“, посочи той.

Повече от 20 държави са се съгласили да участват във водената от САЩ коалиция за защита на търговския трафик в Червено море от атаки на йеменското движение на хутите, съобщи Пентагонът миналата седмица. Сред тях са Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн. Някои от страните ще патрулират съвместно в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.

И пак за Шенген

В краткия си коментар от Стара Загора Бойко Борисов демонстрира недоволство от избързването според него на коментарите по приемането на Българя и Румъния в Шенген. „В Брюксел работи правилото – докато всичко не е договорено, нищо не е. Младостта и липсата на опит изиграха лоша шега и в България, и в Румъния.

Един огромен труд е подложен на доза съмнение, дава се възможност да се появят негативни коментари. Днес следобед ако не се получи документът, няма да е добре за дипломацията. Не се прави така, но няма смисъл да се връщаме назад. Ако не стане днес, ще отидем за януари, а това е близо до изборите в Австрия, полагаме всички усилия“, заяви той.

Борисов визира съобщената в четвъртък (28 декември) новина от румънското вътрешно министерство, че заедно с България Румъния влиза в Шенген по въздух и вода през март 2024 г. По-късно същия ден тя бе потвърдена и от премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на пресконференция в Министерския съвет.

Въпреки критиката Борисов изрази оптимизъм за пълноправното приемане на страната в Шенген и добави „зад сцената се провеждат страшно много консултации“, за да може това да се случи .