Бойко казва кой е кандидат-премиерът на ГЕРБ

Кой ще е кандидатът на ГЕРБ за премиер с първия мандат, който партията ще получи в началото на следващата седмица, ще стане известно в сряда (10 май) в парламента, обяви председателят на партията Бойко Борисов на брифинг в централата. Борисов очерта профила му така: „Нашият премиер ще е човек, който може да изведе икономиката, индустрията, модернизацията, в посока, която ние очакваме“. Стана известно, че кандидат-премиерът на ГЕРБ не е партийна фигура, защото на въпрос дали номинацията е самият Борисов, той каза: „Аз все още не съм надпартийна фигура“.

По думите на председателя на ГЕРБ избраният от партията за номинация за премиер ще може да придвижи многократно представяните цели: присъединяване към Шенген и еврозоната, приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Борисов даде да се разбере, че партията му няма претенции към министерските места:

„Не ни интересуват нито квоти, места. Правителството трябва да бъде подкрепено от двете партии (има предвид коалиции, ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ – бел. авт.). Нямаме изискване към личностите, важното е дали си разбират от работата“, каза Борисов.

Попитан конкретно дали за ГЕРБ би било приемливо Асен Василев да е министър на финансите, Борисов каза, че партията му единствено не отстъпва от конституционното си право да предложи министър-председател, но „останалото подлежи на консултации“.

През последните дни Борисов даде противоречиви заявки за отношението си към съпредседателя на „Продължаваме промяната“: ГЕРБ повтаря атаките си към него за финансовата политика на страната, но в същото време Борисов каза, че държи Василев да е част от кабинет, за да носи отговорност за предишните си действия. Определи и че е единственият приятел на Василев. „Продължаваме промяната – Демократична България“ засега не отстъпва от позицията си, че няма да подкрепи мандат на ГЕРБ, както и кабинет с нейно участие.