Бойко Рашков обвини вътрешния министър в „силна връзка“ с ДПС

Депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България“ и бивш МВР министър – Бойко Рашков, обвини сегашния министър на вътрешните работи Калин Стоянов във връзки с ДПС. Според него Стоянов е възстановил на работа в МВР хора, които се занимават с незаконна дейност.

„Виждам как лица, за които ние като политическо ръководство в МВР получихме информация, че се занимават с незаконосъобразна дейност и направихме необходимото те да бъдат преместени на други длъжности или освободени от Министерството на вътрешните работи, ако става дума за корупция, престъпни посегателства и т.н., виждам как сега, в момента, по време на управлението на министерството от министър Стоянов тези хора се връщат на работа.

Тези хора бяха свързани с тези две партии, които в момента така ревностно подкрепят министър Стоянов, което не прави чест на министерството и на него самия като министър“, каза Рашков в интервю за БНР.

Припомняме, че ПП-ДБ поиска оставката на Стоянов след документираните прояви на полицейско насилие по време на протеста на футболните запалянковци срещу БФС. В негова защита се обявиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на парламентарната група на ДПС и претендент за лидерския пост в партията – Делян Пеевски. Темата обаче се „разми“, въпреки че и премиерът Николай Денков поиска оставката на министъра и междувременно (което е в неговите правомощия) освободи един от заместниците му – Стоян Темелакиев. Калин Стоянов се „размина“ с няколко уволнения в системата на ниските нива.

По отношение на Стоянов е спорно чий точно министър е той. В първоначалния вариант на правителството, предложено от ПП-ДБ, за МВР министър бе номиниран Андрей Янкулов. Неофициално тогава се знаеше, че от ГЕРБ са били против експерта на Антикорупционния фонд. В последствие Янкулов сам се оттегли като номинация. Във вариант втори, съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов бе предложил за вътрешен министър председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвятко Георгиев.

И това име обаче не се хареса на ГЕРБ, а към онзи момент вече и на ДПС. Става въпрос за денят, в който Делян Пеевски, вече бившиият лидер Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев демонстративно влязоха в кабинета в парламента, в който ПП-ДБ и ГЕРБ договаряха състава на кабинета и взеха участие в разговорите. В същия този ден – 1 юни, на финала стана ясно, че титуляр за ключовото Министерство на вътрешните работи е посочен директорът на ГДБОП – главен комисар Калин Стоянов.

Стоянов бе наложен като професионална кандидатура, приемлива за всички. Но тъй като преди това бе назначен за директор на ГДБОП (през май 2021 г), по времето, по което Бойко Рашков бе служебен вътрешен министър, бе обявено, че е номинация на „Промяната“. Покрай скандала с полицейското насилие, Кирил Петков обяви, че му е бил посочен от Борисов.

В предаването „Политически НЕкоректно“ бившият МВР министър заяви, че при предстоящата ротация на премиерския пост няма да подкрепи състав на правителство с мандат на ГЕРБ и в което Калин Стоянов ще остане вътрешен министър. Според Рашков чрез подкрепа за Стоянов ДПС косвено участва в изпълнителната власт:

„Както и аз малко по-късно разбрах, че той е посещавал централата на ДПС. Тази ревност, с която пазят министъра на вътрешните работи, говори, че връзката е отдавна и е доста силна. Те се гласят да участват в регулаторните органи. Въпреки че не претендират да имат министри в правителството, те, щом подкрепят един или друг, това е реално участие в правителството, макар и косвено“.

Има компромиси, които човек не трябва да прави, заяви още депутатът от ПП-ДБ. В някои случаи по най-важните въпроси той гласува различно от парламентарната си група. По думите му причините за това са обясними:

„Аз съм депутат с изключително чувство за отговорност за позицията, която заемам. Не мисля, че обвързването на ПП с партия ГЕРБ, срещу които ние сме били сериозни опоненти, по възлови въпроси за развитието на държавата, включително промените в Конституцията, аз трябва да се съгласявам с хора, които съм констатирал и в качеството ми на министър на вътрешните работи, че не са работили в интерес на българското общество“.

В парламентарната ни група няма човек с толкова професионален опит колкото мен, изтъкна още Рашков и добави, че в групата преобладават „млади хора, родени около Конституцията, която сега беше променена“:

„Те не познават историята на развитието на съдебната власт в нашата страна от последните 30-34 години. Мисля, че направиха един недопустим компромис, съгласявайки се с онези, които желаят да командват по тоталитарен начин част от съдебната власт“.  

Никога не съм казвал „да“ на оферта за оглавяване на антикорупционната комисия, категоричен бе Бойко Рашков в контекста на бъдещото съставяне на новия антикорупционен орган. „Аз не намирам никакво основание да страдам от факта, че не ми се предлага, а и аз не съм дал съгласието си, да заема подобен пост“, допълни.

Според бившия вътрешен министър от ГЕРБ го виждат като „човек, който ще започне да арестува подред от Борисов надолу всички“:

За ареста на Борисов през 2022 г. Бойко Рашков подчерта, че полицейските служители, които го задържаха, са имали над 450 страници материали, касаещи дейността на Борисов в дълъг период от време.

„Ние реално разследване не сме провели. Полицейските служители са събирали предварителни данни и информация и са подготвяли образуването на наказателно производство, т.е. – да се започне същинско разследване. Това разследване е започнало с едно неотложно действие – разпит на един човек, каквато хипотеза съдържа НПК – на Кирил Петков. Аз в качеството си на министър не мога да разследвам“, обясни Рашков и подчерта, че не е присъствал на този разговор. В този смисъл той заяви категорично, че разследване не е проведено, но не по вина на полицейските органи, а заради прокуратурата.

По думите му повече от 10 години имаме прокуратура, на която не можем да разчитаме, че може да проведе каквото и да е разследване срещу някой представител на управляващата политическа партия.

И все пак според Рашков този арест е бил наложителен да се предприеме. И добави:

„Иначе никога нямаше да се проведе каквото и да е разследване, дори само с едно следствено действие. Това по-добре ли е за държавата – да няма никакво разследване? Както видяхме случая с „Барселонагейт“? Няма да има нито едно разследване, завършено в съответствие със законите на държавата при такава прокуратура и толкова нагли политици, които се намесват в дейността на независимите органи на съдебната власт“.

По думите му всичко това зависи в голяма степен дали главният прокурор има самочувствието и може да се държи като независим. Според него последните няколко главни прокурори на страната „не пожелаха да бъдат независими“ и „не отговарят на тези високи изисквания и критерии за разделение на властите“.

Според него политиците ни не желаят да има независима съдебна власт. „Защото е нечист пътят, по който са се движили, и изключително се страхуват от това да не бъдат преследвани от същата тази прокуратура по законния ред“, обясни той.

Бойко Рашков коментира и случая с Мартин Божанов-Нотариуса. Той заяви, че при него са отишли около 10 души, пострадали от дейността на Божанов и Пепи Еврото. Тогава всички материали са били изпратени в ГДБОП. Паралелно с това е протекъл и процес за отстраняване на съпругата на Божанов от длъжност, като й се е отнел достъпа до класифицирана информация. Доколкото ми е известно тези материали са изпратени още през 2021 г. в прокуратурата, каза бившият вътрешен министър. Според него ако прокуратурата беше взела по-навреме решението да образува производство и мярка за Божанов, сега той щеше да е жив. По думите му идентични материали е имало и с Пепи Еврото.

Според него може да се установят магистратите, които са изпълнявали поръчките. Това трябва да стане в хода на едно разследване, което трябва да се проведе по повод на убийството на Божанов, смята Рашков.

„Поставянето на прокуратурата, с тези промени в Основния закон, на политическо подчинение цели точно това – да може да се ръководи, да може да се контролира дейността на прокуратурата и в съда да влизат само такива дела, които не засягат интересите на който и да е политик от управляващите“ – изрази отново мнението си той за овладяване на обвинението от политиците с измененията в Конституцията.