Бойко „вграден“ в манастира на Братя Галеви (СНИМКИ)

Името на Бойко Борисов е увековечено в стенопис на входа на Ресиловския манастир, намиращ се между Дупница и Сапарева баня, съобщиха посетители. Черквата „Покров на Пресвета Богородица“ посреща богомолците с надпис, на който е изписано: „С благословията на светейшия патриарх Неофит, игумения Мелания и със съдействието на г-н Бойко Борисов“.

Причината за „вграждането“ на лидера на ГЕРБ в светата обител е, че през 2019 г., докато бе премиер, множество църкви, включително Ресиловският манастир, получиха финансиране и бяха ремонтирани със средства от Програмата за развитие на селските райони.

„Щом сме поставили надписа, значи, че сме счели, че това е необходимо. Той си стои в притвора, където се поставят такива надписи. Общественото мнение е колебливо, различно и често пъти крайно. Ние не желаем и не можем да го променим“, коментираха от светата обител. „Благодарни сме на Бойко Борисов, защото през годините, когато управляваше държавата, бяха отпуснати общо 150 млн. лв. за ремонти на половината храмове в България, които сега щяха да са разрушени.

Много правителства управляваха, но само той помогна на Българската православна църква“, казва и сестра Мария от обителта. Именно тя е ръководела реконструкцията на храма, като припомня, че в продължение на 20 години преди намесата на Бойко Борисов заедно с монахините са търсили помощ от много места, за да укрепят едната стена на комплекса, която буквално пропадала. Никой обаче не откликнал на молбите ми.

Ресиловският манастир „Покров Богородичен“ се намира в северозападното подножие на Рила планина, на около 1,5 км югоизточно от прословутото село Ресилово, община Сапарева баня. То се прочу преди години, когато стана ясно, че там се намира имението на подземните босове братя Галеви.

Припомняме, че единият от тях – Ангел Христов, по-известен като Геле, издъхна мистериозно през лятото на 2023 г., докато се водеше издирван с червена бюлетина от Интерпол. Съратникът му Пламен Галев все още е в неизвестност. Друга любопитна подробност е, че в Ресилово е минало и детството на Кирил Петков, тъй като баба му и дядо му по майчина линия навремето имали къща там, в която той гостувал през летните ваканции.

Ресиловският манастир e основан през 1932 г. Разширен и обновен е през 1995 г., когато са построени и жилищни сгради. Представлява комплекс от черква, жилищни и стопански постройки. Манастирът е постоянно действаща женска обител, а храмовият празник се отбелязва на 1 октомври. Самият Бойко Борисов го е посещавал неведнъж лично. За лидера на ГЕРБ е известно, че е силно вярващ. Той е колекционер на икони и домът му е пълен с десетки изображения на светци. Често посещава и свети места не само по работни ангажименти, а и заедно с внуците си.