Болнавите да не излизат! Геомагнитна буря връхлита с високо кръвно

 

Неочаквана геомагнитна буря ни връхлита днес и утре, а наред с това метеочувствителните хора е възможно да усещат различни неразположения – силно главоболие, отпадналост, покачване или рязко спадане на кръвното налягане.

Мигрените допълнително зачестяват и заради рязката промяна на времето – от жега през изминалите дни, то днес отново ни се наложи да върнем зимните якета, ботушите и чадърите. Силен вятър, на места проливни дъждове и 20 градуса разлика надолу ще съпътстват днешния ден. Доктори съветват хората с хронични болести да не излизат много навън.

Междувременно астрономите предупредиха, че неочакваната геомагнитна буря, която ще ни връхлети днес и на 19 април, е възможно да прави смущения в телекомуникациите – прекъсване на сигнала на телевизията и отслабена връзка на интернета.

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек.

Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.