Бонита нападна ГЕРБ и БСП за сглобката в София

Директно се обръщам към Бойко Борисов и му казвам: Ако си мисли, че сега ще бяга от отговорност за случващото се в Столичния общински съвет. Ако си мисли, че ще му минава номерът „ние сме опозиция – от нас нищо не зависи“.

Съжалявам , г-н Борисов – в грешка сте“, каза по БНТ лидерът на “Спаси София” Борис Бонев, познат с нежния си прякор Бонита. „Вие управлявате най-важните комисии, Вие си осигурихте подкрепата на БСП и на останалите малки партии, Вие сте в момента управляващото мнозинство в съвета“, посочи общинският съветник.

Според общинския съветник от коалицията ПП-ДБ-„Спаси София”, която има 23 души в 61-членния СОС, не може най-голямата група в общинския съвет да бъде оставена без нито една от важните комисии, защото не е „демократично и не е правилно“. „В парламента има ли баланс? Защото там, доколкото ми е известно, от 20 комисии има само една единствена на опозицията. Защо в парламента изведнъж може управляващото мнозинство да има не просто най-много комисии, а на практика всички комисии, а в СОС ние като най-голяма група сме оставени без нито една от най-важните комисии?“, попита Бонев.

На заседанието в четвъртък той очаква да „има преосмисляна на позициите на останалите партии, защото не може най-голямата група в общинския съвет да бъде оставена без нито една от важните комисии“.

Според общинския съветник от ПП-ДБ-СС най-големият проблем за СОС е той да остане без избор на председател. „Истинският проблем беше да останем без избор на председател, тъй като тогава влизахме в една много неясно юридическо поле, което имаше различни тълкувания. Дали след 13 февруари ние сме редовно заседаващ общински съвет или сме нередовно заседаващ. Дали да има избори, дали да има разпускане? Щеше да стане наистина много проблемна ситуация“, каза общинският съветник.

Според него разговорите с останалите партии за различните комисии е трябвало да стане още преди избора на председател на СОС, но „това не се случи, защото всички отказаха“. „На всяка една среща, която имахме за избор на председател, ние коментирахме и нуждата да говорим за комисиите.

Моят аргумент тогава беше следният. Хубаво ще изберем председател някак си, но ако не се разберем за комисиите предварително, буквално на следващата стъпка, ние отново ще блокираме. Точно и както се получи“, каза Бонев. „Гласувахме да се проведе това заседание, въпреки че казахме изрично, че то според нас не отговаря на правилник, но не можехме да си тръгнем, защото тогава просто щяхме да бъдем обвинени, че бягаме от отговорност“, коментира общинският съветник.

„Това, което се получи обаче е вместо да бъдат проведени едни открити, честни , демократични преговори за това как да бъдат разпределени председателските места на комисиите, тази т.нар. „червена сватба“ и сглобка на местно ниво се реализира, но не с нашето участие“, обясни той. „Нямаме избор да не се вкараме в „този капан“, защото всички останали 38 човека искат да заседават, гласуват, че ще заседават, ще си заседават, ще си обсъждат. Ние не можем да си тръгнем“.

„Целият този зор, който останалите партии, поне публично твърдяха, че имат „хайде да почнем да работим много спешно и много бързо“, всъщност не се реализира, защото те самите допуснаха да се забави с цяла седмица започването на работа на комисиите“, посочи той.