Борис Станимиров: ЕС е мекотело, разчита за 70% от отбраната си на САЩ и не е в състояние да изпрати на Украйна 1 млн. снаряда

Този текст е на Борис Станимиров, един от основателите на ДСБ и бивш депутат. Публикуван е вчера във фейсбук профила му. Препечатваме го без редакторска намеса.

Две заглавия от централните новини днес:

„ЕС призна, че няма да успее да изпрати на Украйна обещаните един милион артилерийски снаряди. До края на март ще са изпратени малко над половината.“

„Силни думи в подкрепа на Украйна в цяла Европа по случай втората годишнина от агресията“.

ЕС е по-голям като население от САЩ и Русия взети заедно.

ЕС има БВП от 14,5 ТРИЛИОНА Евро (за 2021)

За същата година БВП на Русия е 1,7 Трилиона долара. Девет пъти по-малко.

ЕС има ядрена държава членка, произвежда първокласно въоръжение от всякакъв тип, има научен и индустриален капацитет да създава нови оръжия и технологии и да ги произведе в нужното количество.

ЕС има човшкия капацитет, парите, познанията, технологиите и индустрията да стане бързо глобална военна суперсила, която да е немислимо да бъде нападната от когото и да е в света.

Но ЕС е мекотело, което се занимава с Грета Тунбърг, равенства и неравенства, зелени сделки, помощи за развитие и джендър мейнстрийминг (това е официален европейски термин, а не моя ирония). Докато се занимава с глупости, ЕС разчита за 70% от отбраната си на САЩ. И не е в състояние да изпрати ОБЕЩАНИТЕ на Украйна 1 милион снаряда. Не самолети, не ракети, не дронове. Снаряди. Джепане.

Вместо това има няколко стотин милиарда бюджет за проекти, в които е най-важно да покажеш как се отразяват на равенството между половете, зеления преход, интеграцията на мигрантите и включването на уязвими групи. (И това не е заяждане, а реални графи във формуляра на всеки европроект, дори да е в областта на наночастиците и космическата радиация)

Иначе, г-жа Фон дер Лайен е кандидат за втори „успешен“ мандат начело на ЕК и десни лидери от цяла Европа се надпреварват да и желаят успех, защото Европа се нуждаела била от силно лидерство, което те предвкусват при неин успех ррш.

500 милиона население на ЕС
14 трилиона БВП
140 милиона население на Русия
1,7 трилиона БВП
40 милона граждани на Украйна
Нападнати от 140 милиона.
И 500 милиона, кибици, които ги подкрепят със „силни думи“, но не и с достатъчно снаряди.
Срам!