Борислав Сарафов избухна: Няма да подам оставка!

Борислав Сарафов на практика отхвърли призивите на ПП/ДБ да подаде оставка като временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Той направи това в позиция, разпространена през БТА. Без да споменава конкретни имена, той обяснява, че е бил предизвикан от  „различни позиции на представители на политическите партии“.

Сарафов бе избран за временен главен прокурор светкавично свикано след уволнението на Иван Гешев извънредно заседание на прокурорската колегия на ВСС. Само часове по-късно ПП/ДБ излязоха с официална позиция, в която поискаха Сарафов веднага да се оттегли.

„Призоваваме г-н Борислав Сарафов да се оттегли от вменените му в нарушение на Конституцията на България функции на главен прокурор“, написаха от коалицията и добавиха, че „в противен случай, министърът на правосъдието Атанас Славов ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избор на Сарафов за временен главен прокурор“ „България има нужда от истинска съдебна реформа. Подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, а не реформа“, обявиха още от ПП/ДБ. 

Очевидно позицията на Сарафов сега е отговор на тяхната, като от нея става ясно, че той няма никакво намерение да се оттегли.

„Фундамент на правовата държава е спазването на принципа за разделение на властите. Гаранция за устоите на демократичното общество е ненамесата на законодателната и изпълнителната власт в дейността и функционирането на съдебната власт“, пише и.ф. главният прокурор.

„Всички участници в политическия процес, осъществяващи функции на държавно управление, извън съдебната система, следва стриктно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България и да се въздържат от намеса, изразяваща се в пряко въздействие или внушения, които накърняват устоите на правовата държава“, добавя Сарафов.

По негови думи „призивите за реформи в съдебната система следва да намерят реализация чрез законодателство и решения в рамките на компетенциите, за да се възстанови нарушения баланс между властите в интерес на обществото“.