Борисов е готов да предложи друг министър на външните работи

''Аз им спасявам нещата, като има проблеми'', заяви Делян Пеевски

Ние в този кабинет имаме само едно министерство – на външните работи. Ако не искат Мария Габриел да остане премиер и външен министър, ние ще излъчим друг министър на външните работи, заяви лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, след като вчера беше категоричен, че единственият вариант при ротацията е Мария Габриел да заема поста премиер и външен министър.

По думите на Борисов съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков все още не е потвърдил предложението.

„Всеки ден Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Делян Пеевски идват и си говорим. Обикновено Пеевски и Петков идват заедно, те водят изключително приятелски разговори“, каза лидерът на ГЕРБ и добави, че за да няма обвинения и спекулации е предупредил колегите си вече да не идват заедно.

Борисов заяви, че е готов да отстъпи и да няма ротация на министри и областни управители, въпреки първоначалните договорки такава да има, ако се наложи след анализ на свършената работа.

По отношение на казаното от Борисов, че вижда близост между ДПС и ПП-ДБ, председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски каза, че „това лицемерие трябва да приключи“.

„ДПС е част от това парламентарно мнозинство. В кой кабинет се виждаме… в моя идват, в кабинета на Петков се виждаме, ние работим заедно. Аз им спасявам нещата, като има проблеми с другите партии“, заяви Пеевски.

По думите му към ДПС са отправяни покани за министри и зам.-министри, но те са отказвали, защото не искат да участват в правителството.

„Борисов лично ни покани, министърът на земеделието покани наша депутатка да е зам.-министърка – отказахме“, поясни Пеевски. 

Относно предложението на Борисов за друг външен министър, санкционираният по глобалния закон „Магнитски“ депутат коментира, че за МВнР решава ГЕРБ, защото „това е единственото министерство, което имат“.

„Ако ПП-ДБ искат да нарушат договорките и да вземат министерството на ГЕРБ, си е работа между тях. Ако решат да има избори, няма да е проблем. ДПС са готови за избори“, заяви Пеевски.