Борисов се обяви против паметника на най-успешния кмет на София Иван Иванов

Бойко Борисов призова общинските съветници от ГЕРБ-СДС да не подкрепят поставянето на паметник на най-успешния кмет на София инж. Иван Иванов. В пост във Фейсбук лидерът на ГЕРБ обяснява, че съветниците ще се съобразят с представените данни за политическата дейност на инж. Иванов в полза на нацистка Германия. 

Това заявих по време на среща с представители на еврейската общност в България, в която се включиха и колегите от ГЕРБ в Столичния общински съвет и Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ (ПП), пише още Борисов.

По време на разговора подчертах, че езикът на омразата няма място в българското общество. В тази връзка изразих и категоричното ни притеснение от използването на антисемитска реторика в българския парламент и опитите за политическа злоупотреба с темата за спасяването на българските евреи, допълва лидерът на ГЕРБ.

От своя страна представителите на еврейската общност са изказали благодарност за отговорната и категорична позиция на ГЕРБ. И са подчертали, че ще продължат да бъдат пазители на историята и истината.

На 29 март от „Синя София“ в позиция по повод бюджета на столицата обявиха, че предложението им за поставяне на паметник на кмета на София инж. Иван Иванов се обсъжда в комисиите на Столичния общински съвет.

На 13 ноември 2023 г. общинските съветници от „Синя София“ проф. Вили Лилков – по чиято инициатива се прави монумента, и Ивайло Йонков са внесли и питане до кмета Васил Терзиев кога Столична община ще постави паметника на Иван Иванов на определеното му място пред метростанция „Васил Левски“. През април 1933 г. именно до стадион „Юнак“ бликва водата от Рилския водопровод, проектиран и изпълнен под ръководството на инж. Иванов.

Вили Лилков припомня, че решението за поставянето на паметника е взето от Столичния общински съвет през 2011 година.

Автор на фигурата е великотърновският скулптор Борис Борисов, който спечели конкурс на Столичната община в конкуренция с други 8 творци.

Инж. Иван Иванов е кмет на София от 25 май 1934 г. до 9 септември 1944 г – този период се определя като „10 златни години за София“. Той съдейства и работи за прокарване на рилския водопровод в София. Спомага за благоустройството на парк Витоша – на него е наречена хоризонталната пътека от с. Железница до кв. Княжево. Проектант е и на язовир „Бели Искър“. Когато е бил кмет на София е завършена сградата на ректората на Софийския университет, облагородени са Южният парк и Борисовата градина, построени са сградите на БНБ, на Съдебната палата, Министерство на отбраната, Държавният музикален театър, зала „България“, както и Националната и Столичната библиотека.