Борисов след консултациите при президента: Ще предложим правителство на малцинството

Правителство може да се случи само с първия мандат. Нашите избиратели, когато са ни наредили с 11 % пред другите, не са искали пак да получават Денков. Носим си отговорността и ще предложим правителство най-вероятно, след като разговаряме и с другите колеги, и то ще бъде на на малцинството. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след консултациите при президента Румен Радев. Той уточни, че бил премиер три пъти и четвърти мандат „е в повече“, но отбеляза, че ще предложат премиер от ГЕРБ.

Преди консултациите пък Борисов посочи, че последните и предпоследните партии поставят условия и предварително чертаят линии как ще се движдат мандатите. Сега излиза, че на практика няма как да се състави правителство, каза Борисов по-рано. Той посочи още, че ще положат още усилия, но и припомни думите на “Има такъв народ”, че няма да подкрепят първите два мандата. Това предопределя отиването ни на избори. Съжалявам това е реалността, каза още лидерът на ГЕРБ. 

Държавният глава ги поздрави за резултата на изборите, но посочи, че ги е натоварил с основната отговорност по формиране на мнозинство и съставяне на правителство.

Съгласно Конституцията, след като приключи консултациите с всички парламентарно представени политически сили Радев ще връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на правителство.

При държавният глава Делян Добрев и Томислав Дончев пристигнаха пеша. Бойко Борисов отиде до “Дондуков” 2 с кола, която при маневра се удари в знамето на България пред сградата на Президентството, след като лидерът на ГЕРБ слезе от нея.