Борисов увери, че „приятелят му“ Виктор Орбан ще подкрепи България за Шенген

Това написа във фейсбук лидерът на ГЕРБ

Сунгарския премиер се обединихме около извода, че всички въпроси в двустранните ни отношения са изчистени и Унгария ще продължи да подкрепя категорично България в пътя ѝ към Шенген. Това написа във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

„Тази сутрин отново разговарях с моя приятел и колега Виктор Орбан. Информирах го, че вчера Народното събрание окончателно премахна допълнителната такса за пренос на газ. В края на седмицата решението ще бъде публикувано и в Държавен вестник“, допълни той.

 

В събота Унгария официално се обяви против членството на България в Шенген, като министърът на външните работи и търговията Петер Сиярто даде заявка, че ветото ще бъде в сила, докато не бъде отменена допълнителната такса за внос и пренос на руски газ. Премиерът Николай Денков пък коментира, че унгарско вето за Шенген нямаше да има, ако парламентът работеше в последните работни дни през миналата седмица. В четвъртък „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ (ИТН) блокираха работата на Народното събрание заради демонтажа на Паметника на съветската армия. А в петък пък „Продължаваме промяната – Демократична България“, ГЕРБ и ДПС не присъстваха в зала.

„Двамата с Орбан си дадохме ясни гаранции, че и занапред ще продължим да си сътрудничим в условията на диалог по всички теми от дневния ред на ЕС“, коментира още Борисов.