Борисов заяви, че постът на външен министър може да провали ротацията и настоя за нови местни избори в София

Според лидера на ГЕРБ партията няма да прави повече компромиси в името на симпатизантите и членовете си

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов държи след ротацията Мария Габриел да бъде, освен премиер и външен министър. „Изходът е Мария Габриел – премиер и външен министър, а Николай Денков вицепремиер и министър на образованието“. Това заяви Борисов в кулоарите на парламента. И стигна по-далеч – заяви, че според него постът външен министър може да провали ротацията. И подчерта, че ГЕРБ няма да прави повече компромиси.

„След като те поставят тази червена линия, аз не виждам как ще се проведе, ако не стигнем до някакъв консенсус. Да вземат и външно министерство, на фона на енергийно, финансово, индустрия, икономика, регионално, да не изброявам… Аз какво да кажа на моите симпатизанти и членове, които са ни поставили на първо място? Ние до този момент направихме огромен компромис – дадохме си мандата, дадохме си премиера. И сега „дай да им вземем и външно министерство“, заяви Борисов.

По-рано днес съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че е най-логично  Габриел да бъде само премиер и да отстъпи поста на министър на външните работи.

В кулоарите на парламента Бойко Борисов коментира и ситуацията с управлението на столицата. Той обяви, че иска в София да се проведат нови избори за кмет на Столична община и общински съвет. Според него отминалия през есента м.г. местен вот е бил купен от ПП-ДБ-СС. Относно новия опит избор на председател на СОС Борисов посочи, че никой не се е разбирал за нищо.

Този, който е избран за кмет, прави мнозинствата. Те показват такава импотентност, такава невъзможност – месеци наред София е в хаос. Борят се кой да е истинският кмет – Борис Бонев или Васил Терзиев. Аз истински се надявах да се направят някакви комисии, защото ако е вярно това, което излезе от експертизите, Терзиев не е кмет. Те са купили изборите“, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

„Защо да няма нови избори? Купени избори правилно ли е да има?„, попита Борисов.