Христо Иванов
Христо Иванов

Борисов звънна в студиото, докато Христо Иванов дава интервю

Преди включването на Борисов Христо Иванов призова за търпение и заяви, че с "Пирогов" не може да се правят експерименти

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се обади по телефона и поиска да се включи на живо в предаването на bTV „Лице в лице“, докато съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов дава интервю. 

„Добър ден, обаждам се с огромно уважение към Вас и не за да апострофирам г-н Христо Иванов, а за да го подкрепя, защото той извършва огромна дейност, когато говори за Конституцията. Пред вас потвърждавам, че съм се доверил на 100% на г-н Христо Иванов и че подкрепям предложението му“, обяви Борисов при включването си. После обаче той изрази несъгласието си със смяната на шефа на УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Валентин Димитров.

Преди включването на Борисов Христо Иванов призова за търпение и заяви, че с „Пирогов“ не може да се правят експерименти и че лечебното заведение не бива да бъде въвличано в „някакви политически сценарии“. По отношение на функционирането на управлението Христо Иванов коментира, че ГЕРБ и ПП-Дб са в постоянен диалог в търсенето на решения по различни въпроси.

По-рано днес от ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят нито един законопроект на Министерски съвет, освен за промените в Конституцията. Лидерът на ГЕРБ на свой ред обяви уволнението на д-р Димитров за „брутален акт към докторите и всички останали“.

„Най-колегиално накарах Десислава Атанасова да се обади на акад. Денков да им каже, че не сме съгласни с подобна смяна, без да имам никакво отношение със сегашния директор на „Пирогов“, който насилствено дори смени проф. Балтов. Това е един брутален акт към докторите и всички останали“, каза Борисов на Христо Иванов в ефир.

Той попита как след като „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) имат министър на здравеопазването, зам.-министри, шеф на Националната здравно-осигурителна каса, предложеният от ГЕРБ за зам.-управител на НЗОК проф. Момчил Мавров се е оказал проблем за ПП-ДБ.

Борисов твърди, че преди няколко дни в парламента се е разбрал на срещата с Христо Иванов и Асен Василев, че няма да се правят назначения, които не са съгласувани между тях тримата. „Тримата се разбрахме да се фокусираме върху конституционната реформа, ВСС, бюджета, отбраната, Шенген и еврозоната. Това са 5 изключително важни неща“, каза той.

Христо Иванов му отговори, че имат чудесно сътрудничество. По думите му това не е просто на база на публичните заявки на ГЕРБ, но и на работата на членовете на конституционната комисия. Той подчерта, че не може да се очаква, че конституционните промени за един ден ще променят съдебната система.

Курс надясно

По повод обявения от „Да, България“ курс надясно и към консолидация на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че ДБ винаги е била водещата сила в център-дясното пространство.

„Винаги сме налагали определени национални приоритети, доколкото е позволявала нашата електорална тежест. Според нас идва време да дефинираме следващата вълна от национални цели за следващите 10 години“, заяви Христо Иванов.

По думите му техните цели и ценности остават същите, така че да може управлението на държавата да се предвижи напред спокойно, „без истерии“.

Преди включването на Борисов Христо Иванов заяви, че ГЕРБ и ПП-ДБ водят диалог. „Водим диалог и съм умерено оптимистичен. В крайна сметка надделява разум и разбиране, че няма къде да ходим. Призивът ми ще бъде към търпение, да разбираме, че не можем с „Пирогов“ да си правим експерименти и да я въвличаме в някакви политически сценарии“, заяви той.

„Поехме отговорността да съставим това правителство с пълното съзнание колко ще е трудно. Въпреки това, в името на големите цели поемаме тази отговорност. Много е лесно отстрани да бъдем подритвани от всички – открита опозиция, полуопозиция, тези които би трябвало да ни подкрепят, защото те имат лукса да не носят отговорност. Нашата задача е не да отговаряме на огъня, а да доведем нещата до резултат“, каза Христо Иванов.

Криминални истории, разказани от Novinar.bg, четете ТУК
Запознайте се с мненията и коментарите на публични личности ТУК
Не пропускайте нищо важно с „Гласът на Новинар
Запазете Novinar.bg в любимите си отметки и заповядайте отново при нас!