„Боже, пази България“: Надписът на евромонетите

Върху монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента ще бъде изписано „стотинка“, а върху монетите от 1 и 2 евро ще бъде изписано на кирилица „България“. Специално върху монетата от 2 евро се предвижда да бъде изписан текст на кирилица „БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ“, което е в съответствие с българските исторически традиции в монетосеченето – това обясни в интервю за БТА шефът на БНБ Димитър Радев.

По думите му, след подписването през декември миналата година на меморандум по този въпрос с ЕК и Еврогрупата, ние разполагаме вече с пълната документация за отсичане на българските евромонети.

Радев добавя: „На последното си заседание Управителният съвет на БНБ се обедини около идеята да бъде възпроизведен дизайнът на настоящите разменни монети, което ще осигури приемственост в използваните парични знаци и ще улесни припознаването на новата валута от българските граждани, а именно: Мадарският конник – на малките монети; Св. Иван Рилски – на монетата от 1 евро; и Паисий Хилендарски – на монетата от 2 евро.