Братя Домусчиеви и Гинка Върбакова биха АЕЦ-а с фотоволтаичен ток

Фотоволтаиците стават все по-важни за електроенергийната система на България. Вече има дни и часови пояси, в които над половината от цялото производството на ток у нас идва от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). 

На 1 август по обяд например соларните централи задминаха АЕЦ „Козлодуй“, като „окупираха“ почти 39 процента дял от произведения ток (ядрената централа остана с 37.71%).

Само през миналата година капацитетът на производство на слънчев ток у нас се е увеличил с 38.5%, показват данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Пак по данни на ЕСО за периода 1 янури – 3 септември присъствието на „зелената“ енергия (от слънце, вятър, биомаса) в преносната мрежа се е увеличило със забележителните 53% спрямо същия период на предната година. Зад този резултат всъщност стои лъвски скок при соларните паркове – 137% ръст на пренесената енергия.

А интересът ВЕИ централи бурно расте. Към момента има подадени заявления за изграждане и за въвеждане в експлоатация за над 12 000 мВт нови мощности.

НАШИ КАПИТАЛИ

Прави впечатление, че големите инвестиции във фотоволтаици не са задгранични, а са на български компании. Наскоро „Капитал“ направи класиране на 20-те най-мощни соларни инсталации.

Сред собствениците им има известни имена като основателите на „Винпром Пещера“, братя Домусчиеви, Гинка Върбакова, която бе кандидат за активите на чешката ЧЕЗ в България, а също и Асен Христов, чиято компания „Еврохолд“ в крайна сметка сключи сделката с ЧЕЗ.

ЗАСЕЧКИ

Бумът на ВЕИ централи у нас щеше да е още по-голям, ако не беше тежката бюрокрация с издаването на разрешителни и безкрайни съгласувания.

Наскоро бяха приети сериозни облекчения на процедурите, но остава друг колосален проблем – преносната и разпределителната мрежа на страната изобщо не са подготвени да поемат толкова много нови производители. Предвидените от ЕСО инвестиции в инфраструктурата са крайно недостатъчни.