Браво! Васил Левски влезе в интернет

Цялото документално наследство на Васил Левски вече е в интернет. За първи път то е събрано на едно място и е общодостъпно през специален сайт, създаден по повод 150-годишнината от гибелта на Апостола.

Инициатор е Държавна агенция “Архиви” (ДАА), а сайтът е създаден с партньорството на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, Националния музей “Васил Левски” в Карлово и Регионалния исторически музей в Ловеч. Сайтът знаково стартира на Деня на народните будители и е част от дигиталната поредица на ДАА “Значими личности”.

“Документалното наследство на Левски се съхранява много разпокъсано, което изключително много затруднява използването му. Специалистите знаят къде да търсят, тези документи са познати. Но масовата публика не може да се ориентира. Затова, когато се създаде Националният юбилеен комитет за 150-ата годишнина от гибелта на Левски, предложихме да има такъв сайт. В него се събират всички документи за Левски и тези, излезли изпод ръката му”, обясни шефът на ДАА доц. Михаил Груев.

Сред публикуваните документи са писма на Апостола, личното му тефтерче и други, разказващи не само неговата история, но и тази на комитетското десетилетие от 60-те – 70-те години на ХIХ век.

Консултант на проекта е проф. Пламен Митев – един от най-добрите познавачи на документалното наследство на Левски.