гласуване
гласуване

Брезоев: В България ни управляват тоталитарни партии, трябва да сменим курса

Политиците не искат да махнат привилегиите си, смята експертът

Владимир Брезоев е роден през 1953 г. в Белене. Защитил е дисертация по философия в Москва на тема „Идейната убеденост в контекста на възпитанието”. Дълги години е бил парламентарен експерт на левицата. Д-р Брезоев е хоноруван преподавател по политология в УНСС.

– Г-н Брезоев, на 14 май ще бъде учредена нова гражданска формация. Каква е целта?

– На 14 май ще учредим Национален съюз за нова България. Национален означава мащабен, имаме претенции да обхванем граждански и партийни организации от цялата страна. Съюз означава да съюзим тези, които самостоятелно са се опитвали досега да орат общественото пространство. Нова България означава съвременна България, в която българите да се чувстваме добре и да живеем нормално. Сега живеем ненормално, мизерно, стресово, тук е рай за престъпниците. Ние искаме качествено нова България, която трябва да се осъзнае, че може да бъде реализирана само от всички нас.

– Ние не живеем от вчера по този начин. През последните 20 години бяха учредени много партии. Какво ново обещавате и по-скоро как смятате да го реализирате?

– Ние си поставяме за цел да дадем старт на просветеното начало, нещо, което ще създава условия гражданите да разбират все повече, че не може така да се живее. 22 години минаха, докато избираме някого за мандат от 4 или 5 години. Аз не искам да живея в тая България, не искам да живея в простащина, не искам да ме стресират, да ми бибиткат от всяка страна и съм готов да предприема нещо елементарно – да се обединим. Проблемът е общ и няма решение поединично. Богатият си обува едни обувки от 5000 евро, защото може да си го позволи, излиза и стъпва във фекалията на кучето и тия обувки от 5000 евро заприличват да цървулите, с които е стъпил другият, който няма 5 стотинки.

– Какви са конкретните цели на това ново движение?

– Първата, основната цел на това движение е да създадем условия българинът да живее съвременно, качествено, да има по-висок стандарт, да се чувства бял човек. Ние искаме да вкараме във властта автентичния елит на нацията. Твърдим, че сега във властта са партийните елити, които са подбрани по признака „Каквото каже лидерът“. Ние искаме да дадем възможност на гражданите да направят нормални избори, да издигнат тези капацитети, които съществуват, но са принизени, борят се за 5-те лева, изпълняват по няколко задължения, за да могат да свържат двата края. Кризата ни мачка, ние се борим за всекидневното си оцеляване и не обръщаме внимание на големите проблеми, които, ако се решат, ще живеем по-добре. На преден план е задачата ни да поставим началото на промяната на изборните правила, които в момента са неправилни. Изборните правила са партийни, както и да ги прикриват зад демократична фасада. Какво ще ми каже на мен един политикан?

– Какво означава правилни изборни правила?

– Това означава правила в съответствие с българската конституция. Там има един текст, който звучи така – всеки, който е навършил 18 години има право да гласува, всеки, който е навършил 21 години, има право да бъде избиран. Кажете ми има ли реално потвърждение на този текст? Защото всеки може да бъде избиран, но единствено, ако е предложен от политическа партия. Избирателният кодекс е най-партийният досега. Това нещо говори за тоталитаризъм от чист вид. Хората си спомнят, че навремето имаше една единствена партия и чл. 1 на конституцията казваше, че БКП е управляваща партия. Всичко зависеше от тази тоталитарна партия. Сега в България има множество тоталитарни партии, които в определен период от време правят същото, което правеше БКП. Вече не казват, че сме към Варшавския договор и член на СИВ, а казват – ние сме член на Европейския съюз. И какво от това, като по същия начин ние сме несигурни, обезправени. Политиката трябва да бъде обмислена, задълбочена и полезна. Само в рамките на едно гражданско обединение, което издигна за президент армейския генерал Любен Петров, ние около него направихме едно гражданско сдружение, наречено НОВО, с ясната убеденост, че трябва да символизира нова философия. От 2006 до 2010 г. проведохме четири задълбочени експертни дискусии, от които резултатът беше един Закон за изменение и допълнение на Закона за избиране на народни представители. В миналия парламент го връчихме на тогавашния председател на Народното събрание Георги Пирински. Ни вопъл, ни дума, ни стон. Партийците не искат да си махнат партийните привилегии. В момента партиите участват в монополното състезание за властта – те се състезават само помежду си. Те участват в един предрешен конкурс. Политическите партии на прехода са едно цяло, както и да се ритат.

– Този политически елит не може да бъде сменен само с едни избори.

– Ако ние не стартираме процеса на премахване на този пагубен за нацията елит, този елит няма да бъде никога свален. Повече от 10 години различни граждански организации се опитваме да го направим, но с философията на единичното. Ние смятаме, че трябва да се работи за взимането на консесусни национални решения. Има партии, които и при нас се опитват да издигат кухи идеали – за нация, за национален идеал и т. н.

– Кои партии са проявили интерес към вашата организация?

– Аз съм антипартийно настроен, но в същото време осъзнавам, че партиите имат редица полезни функции – те агрегират и изразяват определени интереси на определени социални групи, те възпитават своите кадри, те могат да се произнасят по всички въпроси на ежедневието. Но в същото време партиите са неморални образувания. Няма да скрия, че бях експерт от 15 март 1995 г. до 1 септември 2006 г. на левицата в четири Народни събрания. Напуснах заради морални различия. Имам самочувствието на професионален експерт. В България няма нито един политически субект, който да е бил във властта и да не е бил одобрен от външните фактори на някогашните велики сили. Изключения са Филип Димитров и Жан Виденов. Иначе не искам да посочвам конкретни партии, които са проявили интерес към нас. Организациите при нас са над 15, а партиите са 5-6.

– Има ли парламентарно представени партии?

– Не, няма. Ние сме против сегашното статукво, което се формира от партиите, които пряко и непряко са във властта. Ние настояваме да има избор на мажоритарни кандидати, които да отговарят не пред партията, а само пред своята съвест и своите избиратели.

– Но това според настоящия Избирателен кодекс е невъзможно. Мажоритарните кандидати се издигат от партиите.

– Ние започваме нещо стратегическо. Ако трябва ние ще го започнем и пет поколения след нас ще го завършат, но това е истината. След колко години не знам, но трябва да има промяна на правилата. Не може да има привилегировани в демократично общество.

– Ще участвате ли на предстоящите местни и президентски избори?

– Да, това са нашите предстоящи политически задачи. Ще участваме и на местните, и на президентските, и на парламентарните и на европейските избори. Ние все още не сме определили кандидата си за президент. Дори не знам дали няма да подкрепим определен кандидат за държавен глава. Нашият безспорен авторитет Димитър Иванов, който е утвърден в английската икономическа школа, се връща в България, за да можем да наложим нови принципи и един от тях е отношението към президентската институция. Президентската институция е средство за управлението на България, тя не е самоцел. Ние ще признаем президент, който работи по нашите принципи. На местните избори ще издигаме и кандидати за кметове и кандидати за съветници. Ако не се променят изборните правила, ще си намерим партия мандатоносител. Част от нашите партии идват при нас с тази уговорка. В същото време трябва да се страхуваме от новите мераклии за властта.