Британските лейбъристи искат да дадат възможност на 16 и 17-годишните да гласуват

Британските лейбъристи искат да дадат възможност на 16 и 17-годишните да имат право на глас в общи избори още през първата си година на управление, ако спечелят изборите на 4 юли, заяви техният лидер Киър Стармър в началото на предизборната си кампания.

Лейбъристката партия проучва отблизо как Шотландия и Уелс намалиха възрастта за гласуване и смята, че няма причина, поради която намаляването на възрастта за гласуване в общонационалните избори да бъде бавено повече.

Киър Стармър обеща да разшири през септември възрастовата граница, ако спечели изборите, така че да се включат и по-младите избиратели, без обаче да се ангажира с конкретни срокове за прилагане на политиката. Източници от партията сега казват, че въпреки че все още няма ангажимент политиката да бъде включена в речта на краля при откриването на новата сесия на парламента, се очаква тя да бъде приета бързо.

Около 1,5 милиона души под 18-годишна възраст ще получат право на глас на общи избори съгласно плановете, договорени от лейбъристите в окончателния проект на техния форум за национална политика.

Това ще бъде най-голямата промяна в електората от 1969 година, когато възрастта за гласуване беше намалена от 21 на 18 години.

Лейбъристката партия иска да следва примера на Шотландия и Уелс и вярва, че подобна времева рамка за приемане е възможна. Шотландия първа намали възрастта за гласуване за местни и шотландски парламентарни избори до 16 години, Уелс стори това малко по-късно.