Брокер: Двустайните апартаменти в София струват средно от 90 до 120 000 евро

„В момента се продават двустайни имоти средно между 90 и 120 000 евро в София. Ако локацията е добра, инвеститорът и сградата са качествени, то една сделка до 120 000 евро за двустаен е абсолютно резонна“, каза брокерът Димитър Калайджиев в „Тази събота“.

Той съветва да купуваме апартаменти на зелено и с добро самоучастие от 20-30%, като обърнем сериозно внимание на инвеститора и неговата история.

 

 

„В последната година и половина почти няма добри сделки на вторичен пазар, т.е. с акт 16. За мен най-добрата инвестиция е, ако се намери инвеститор, който дава възможност за 20% сега, а останалите на акт 16. Това дава добра гъвкавост за купувачите. Каквото и да стане, имаме само 20% вкарани в имота“, обясни брокерът.

Ако човек няма добро самоучастие и добри доходи, той посъветва да не се влиза на пазара и да се изчака.

„Да живееш под наем не е толкова страшно, трябва да свикнем с това“, каза Димитър Калайджиев.

По думите му на национално ниво има спад на имотните сделки с 1,5%, но в големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, се отбелязва ръст.

„Двустайните маломерни жилища са апетитна хапка за инвеститори и спекуланти. Маломерните тристайни апартаменти до 90-95 квадрата са добре за млади семейства, които нямат толкова средства. Говорим за имоти в ново строителство. Тези, които търсят завършено и готово, осъзнават, че цената е много висока, нямат избор и след мъчене 2-3 месеца се насочват към строеж“, допълни брокерът.

 

 

Как ще се отрази влизането на България в еврозоната на имотния пазар?

„Лихвените равнища в еврозоната в момента са осезаемо по-високи от тези в България. Едно евентуално влизане в еврозоната в началото на 2025 г. ще доведе в краткосрочен план до по-сериозно повишаване на лихвите в България – както на основните, така и на тези по кредитиране“, каза финансистът Владимир Сиркаров.

Въпреки това по думите му Европейската централна банка постепенно ще започне да намалява основните лихви.

„В по-дългосрочен план има много голяма вероятност, поради макроикономическото развитие на България и западноевропейските страни, в рамките на 2-3 години лихвите за кредитирането в еврозоната да са по-ниски от лихвите в България. Тук виждам спекулация с текущите равнища на цената на кредита и не мисля, че това трябва да притеснява хората толкова сериозно, тъй като ипотечните кредити са дълги кредити“, допълни той.

Да очакваме ли покачване на лихвения процент?

„Почти сигурно това ще се случи, но финансовият сектор у нас е доста стабилен и ликвиден. Заделени са сериозни буфери. Дори да има повишение, което е логично, това ще е доста плавно и може би ще започне от средата на годината“, увери финансистът.

По думите на Сиркаров се очакват мерки от страна на Българската народна банка, които да охладят пазара – таван за размера на ипотечния кредит или съотношението между доходите и размера на кредитите.

Брокерът Димитър Калайджиев съветва хората да си направят сметка дали могат да си позволят вноската по кредита, в случай че лихвите се повишат с 1-2%.

По думите му цените ще растат дългосрочно. Калайджиев прогнозира, че след 10-15 години средната цена за апартамент в София ще е поне с 40-50% нагоре.