БСП остава контра на Борис Бонев

БСП остава на позиция да не подкрепи кандидатурата на Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет. Това заяви заместник-председателят на парламентарната група Георги Свиленски след среща с кмета на града Васил Терзиев. В същото време от партията призовават да намерят начин да започнат работа, за да започне и „разграждането на модела ГЕРБ“.

Терзиев изпрати покани за срещи до лидерите на всички партии и коалиции, представени в Общинския съвет. Целта е намиране на общи приоритети за съвместна работа в полза на столичани, както и ефективно започване на работата на съвета. На следващото му заседание на 20 ноември предстои да бъде направен нов опит за избор на председател, след като в понеделник (13 ноември) двете предложени кандидатури – на Борис Бонев от „Обединени за София“ и Диана Тонова от БСП, не получиха достатъчно подкрепа.

След срещата днес Свиленски заяви, че с придружилата го Ирена Анастасова са запознали Терзиев с решенията, които партията е взела – първо да представят проблемите на града, което гражданите са делегирали като очаквания.

„Именно първо да започне да функционира прозрачността на Столичния общински съвет и община, да се допускат гражданите до комисии и заседания – което през последните години от управлението на ГЕРБ беше прекратено“, каза Свиленски. Той посочи, че Корнелия Нинова е в Шумен, където БСП има регионална среща с избраните кметове от партията.

Свиленски повтори позицията на БСП, че отговорността за избор на председател била на формацията, която е спечелила изборите.

„Оттам-нататък (в разговора с Терзиев – бел. ред.) минахме през проблемите в крайните квартали – това за което беше и кампанията на нашия кандидат за кмет и на общинските съветници.

Това, за което сме говорили много пъти – София на 2 скорости. Канализацията, общинската собственост и фирми, жилищното строителство и политика на Столична община. Проблеми, които БСП е залагала във всички свои кампании през годините. За постове, председатели на комисии, състави на комисии, зам.-кметове и директори – не е ставало дума“, каза Свиленски.

В заключение зам.-председателят на парламентарната група на БСП се обърна към всички общински съветници да намерят начин за започването на работата на Столичния общински съвет, както и за започване на работа относно разграждането на модела ГЕРБ.

По-рано днес от партията на Бойко Борисов заявиха, че няма да се отзоват на поканата на Терзиев, защото правел „пазарлъци“ с БСП извън официалните срещи. Очаква се кметът, освен с БСП, да разговаря с представители на „Възраждане“ и Вили Лилков от „Синя София“. От „Има такъв народ“ също са отказали среща