БСП върна мандата, Румен Радев с ключов ход за вота

БСП върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

„Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат, изведохме четири важни задачи за редовно правителство“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, връщайки празната папка с третия мандат на президента Румен Радев.

Дотук се стигна след като левицата не получи подкрепа от политическите сили в Народното събрание за сформиране на правителство. Партията така и не излъчи и свой кандидат за министър-председател, а мандата получи самата Нинова.

Поздравявам ви за усилията да направите редовно правителство, каза Румен Радев. Той съобщи, че в 14.00 часа ще има среща с представители на ръководството на Централната избирателна комисия.

Темата ще бъде готовността за предсрочни парламентарни избори. След тази среща Радев ще вземе окончателното решение за разпускане на НС и насрочване на предсрочните избори за парламент. Очаква се те да бъдат на 2 или 9 април.

Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание. Избори за нов парламент се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишния.