„Булгаргаз“ заведе нов иск за над 3 млн. лева срещу ТЕЦ-а на Доган

Държавното дружество „Булгаргаз“ е завело съдебен иск срещу дружеството „ТЕЦ Варна“ ЕАД, мажоритарна собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, в размер на над 3 млн. лв. Сумата е натрупана от неизплатени задължения за доставки на природен газ за времето от март до септември м.г., както и от неустойки за забавените плащания. Това става известно от определение на Варненския окръжен съд.

 

В исковата молба на „Булгаргаз“ се посочва, че компанията е осигурила заявения от „ТЕЦ Варна“ ЕАД годишен капацитет за пренос на 7800 хил. MWh/ден. В конкретния случай претенциите на държавното дружество са за предоставения природен газ за осемте месеца на 2022 г. За това време ТЕЦ „Варна“ не е използвала предоставения капацитет, но независимо от това дължи възнаграждение за него, без оглед на причините, поради които газът не е бил оползотворен. Това изрично е било договорено в договора за доставка, пише още в исковата молба на „Булгаргаз“.

 

В края на октомври т.г. Варненският окръжен съд разпореди издаването на изпълнителен лист в полза на „Булгаргаз“ ЕАД с цел събиране на друга, много по-голяма сума, дължима от ТЕЦ „Варна“. Тя е в размер на 35 540 900 лв. Топлоцентралата, собственост на Доган, трябваше да плати и над 1.5 млн. лв. разноски по делото. „Булгаргаз“ търсеше общо 36.5 млн. лв., но съдът отхвърли искането им.

Решението на съда във Варна беше взето още през лятото на тази година и не беше обжалвано от ТЕЦ „Варна“. По тази причина то бе окончателно и на 19 октомври съдът нареди издаването на изпълнителния лист.

За това, че ТЕЦ „Варна“ дължи близо 40 млн. лв. на „Булгаргаз“, стана известно в началото на януари т.г., когато изпълнителният директор на компанията Деница Златева съобщи, че е заведено дело за събиране на задълженията. Те са започнали да се трупат още през 2021 г., като цената на газа започна да расте. По тази причина тогавашният директор на дружеството Николай Павлов запорира сметките на ТЕЦ „Варна“ заради натрупан дълг от 25 млн. лв. по неизплатени фактури. По-късно дружеството на Доган успя да покрие задълженията си, но през януари 2022 г. те достигат 36 млн. лв. Когато на 25 февруари същата година сумата на задълженията заедно с лихвите достига 37.4 млн. лв. „Булгаргаз“ покани официално ТЕЦ „Варна“ да ги покрие, но това не се случи.

Още през януари т.г., само няколко дни след изтичането на срока на договора между ТЕЦ „Варна“ и „Булгаргаз“, „Продължаваме промяната“ подаде сигнал в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и поиска разследване на „възможно престъпно деяние срещу енергийната и националната сигурност на България“. Именно тогава се разбра, че през миналата година ТЕЦ „Варна“ не е плащал на „Булгаргаз“ за доставката на горива и така е натрупал огромния си дълг.

През март м.г. компанията поиска разсрочване на дъга, но „Булгаргаз“ отхвърли предложения от Доган график и постави срок за окончателно плащане на просрочените задължения до 29 март 2022 г. След като и в този срок плащания не бяха направени „Булгаргаз“ заведе дело във Варненския окръжен съд.

По време на съдебното заседание на 21 април т.г. ТЕЦ „Варна“ поиска време за постигане на съдебна спогодба с „Булгаргаз“ и делото беше отложено. А междувременно сайтът BIRD.BG публикува текст на договор, според който длъжникът ТЕЦ „Варна“ е прехвърлил на 15 февруари т.г. активи с балансова стойност 64 млн. лв. на компанията „Сигда“.

Справка в Търговския регистър показа, че ТЕЦ „Варна“ е прехвърлил на „Сигда“ акции и дялове от дъщерни дружества. Става дума за 50 хил. поименни налични акции на компанията „Делта епсилон“, по 100 дружествени дяла с номинална стойност 10 лв. от „Порт логистика Бургас“ и „Отманли вилидж“, 6 379 820 акции от капитала на „Пристанище ТЕЦ Езерово“ и 10 хил. обикновени налични поименни акции на стойност 100 хил. лв. от капитала на „Електрик секюрити“.

В средата на май т.г. обаче Агенцията по вписванията отказа да впише прехвърлянето на активите.

ТЕЦ „Варна“ дълги години беше сред обектите, които държавата използваше за функции като „студен резерв“ и производство на електроенергия за балансиране на енергийната система. На 5 март т.г. обаче служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че дружеството не работи заради натрупаните си задължения.