Независимият Атанас Минев видя ужаса на място, партийните претенденти се изпокриха

БУНТ срещу престъпната власт: Жителите на „Кръстова вада“ искат светофар и тротоар, не трупове на пътя (ВИДЕА + СНИМКИ)

Жители на столичния квартал „Кръстова вада – Изток“ се събраха на протест на ъгъла между улиците „Филип Кутев“ и „Флора Кънева“ срещу престъпното нехайството на местната власт в район „Лозенец“, оставила хиляди столичани без пешеходна пътека, светофар и тротоари едно от най-опасните кръстовища в София.

„Тук е ад, въпрос на време е да се случи инцидент с трагичен край“, категоричен е организаторът на бунта Недко Колев, който подчерта, че протестът е изцяло граждански и по никакъв начин не е свързан с политическа партия, макар политици да се чувстват поканени, за да убедят в каква безумна ситуация са поставени хората от квартала.

„Това не е политически, а граждански протест. Не желаем на събитието да има каквито и да било лозунги и транспаранти, подкрепящи една или друга политическа партия! Представители на всички политически и граждански организации са добре дошли, за да си говорим за проблемите на квартала!“, призова вчера Недко Колев.

Присъстващите на мястото тази заран, обаче, не останаха изненадани, че само независимият кандидат-кмет на район „Лозенец“ Атанас Минев се появи, за да декларира съпричастност към наистина сериозния проблем на хората в „Кръстова вада – Изток“.

Партийните креатури, напиращи да управляват района, си направиха оглушки и не се веснаха, за да видят с очите си в какъв ад живеят хиляди в XXI век в уж европейската София.

За съжаление апелът на местните, макар и предварително обявен, не бе отразен и от нито една от големите телевизии, очевидно заети да правят кеш от хилядите претенденти за местната власт, окупирали студията от ранни зори за скъпо платени участия.

Исканията на хората са наистина елементарни:

– поставянето на временна светофарна уредба или назначаването на регулировчик в пиковите часове от деня до поставянето на постоянен светофар, който да предотврати потенциално фаталните инциденти, предпоставки за които има буквално всяка минута.

– незабавно изграждане на тротоар по продължението на ул. „Борис Руменов“ от ул. „Филип Кутев“ с цел безопасно преминаване на пешеходците

– незабавни мерки по отстраняване на неправилно паркираните автомобили в същия участък

– спешно изграждане на тротоар и по ул. „Флора Кънева“ пред частно училище „Петър Берон“ с цел опазване живота и здравето на учениците

– незабавно стартиране на процедури по отчуждаване на частни улици в квартала, по които в момента преминаването е невъзможно

– изграждането на поне 2 детски площадки в квартала, до момента лишен от такива „екстри“.

„Причината протестът да е на 25 октомври, т.е., само 3 дни преди местния вот е, защото в България преди избори понякога стават чудеса“, призна Колев.

Ужасът тук е наистина невъобразим – хора, коли и камиони са в люта битка за 5 кв. м. кръстовище. Потресаващо е, че местните са принудени да пресичат ул. „Филип Кутев“ с очеваден риск за живота.

Съвсем „нормална“ за квартала ситуация се разигра дори пред погледа на протестиращите –  майка с избута количката с бебето си с див спринт между колите, които в този участък фучат с много висока скорост, което предполага и трагични инциденти.