Геноцид над арменците
Геноцид над арменците

Бургас призна геноцида над арменците

Общинският съвет в Бургас призна геноцида над арменския народ в Османската империя в периода 1915 – 1922 година и призова Народното събрание да вземе позиция по този въпрос. Местният парламент реши вчера да впише деня за възпоменание на жертвите – 24 април в културната програма на общината.

С решението си местната власт в Бургас е една от първите в страната, която взема отношение по проблема. В града живее втората по големина арменска диаспора и липсата на официална позиция на парламента, с която да признае геноцида, предизвика бурни реакции. Арменската общност организира подписка за приемане на декларация от общинския съвет в Бургас, чиито вносители бяха съветниците от “Атака”. Това беше и една от горещите теми, която провери стабилността на управляващото в общината мнозинство от групите на ГЕРБ и “Атака”, които излязоха с обща позиция по проблема. Въпреки очакванията представителите на БСП да гласуват “въздържали се”, те също подкрепиха предложението.

„Въпрос на морал, съвест и историчност е да признаем геноцида, защото става въпрос за 1,5 млн. избити арменци през 1915 година. Всички цивилизовани държави са го направили, само ние, служейки на Турция и на Анадола – не го признаваме. Арменците са братя по съдба, ние по същия начин сме били клани и ограбвани, същият геноцид е прилаган 5 века и над нас. Защо сега се правим, че няма такъв проблем “, каза водачът на групата на „Атака“ в местния парламент Валентин Касабов.

“Общинският съвет на Бургас не е подходяща трибуна за гласуване на декларация за осъждане на геноцида над арменците”, е позицията на БСП. Според социалистите инициативата показва желание за търсене на вътрешнополитически ползи и лична изява.

„Като народ с тежка и многовековна борба за свобода и независимост категорично заставаме зад принципа на съхранение на историческата памет, което приемаме като гаранция за мирно и цивилизовано развитие на нациите. Изразяваме искрената си съпричастност, съчувствие и уважение към жертвите в борбата за свобода и независимост на арменския народ. Изцяло изповядаме идеята за културна, религиозна и историческа толерантност в името на развитието и творческото взаимодействие между народите“, заявиха червените съветници.

През миналата година общинският съвет в Пловдив прие решение, с което осъди геноцида, но то бе спряно от областния управител като незаконосъобразно.