Буря разруши най-голямата плаваща слънчева централа в света (ВИДЕО)

Най-голямата в света плаваща централа от слънчеви панели в Мадхя Прадеш, Индия, е повредена от буря. Фотоволтачиният парк, построен във водите на язовир „Омкаршвар“, беше готов за пускане, но беше ударен и силно повреден от лятна буря,  съобщи The Times of India.

Централата е съвместно предприятие на Националната хидроелектрическа корпорация и на местното правителство в Мадхя Прадеш. Служител на Националната хидроелектрическа корпорация, Суреш Дуйведи, съобщи, че в момента се оценяват щетите, но загубата на слънчевите панели, инсталирани за централата, е „голяма“.

В язовир „Омкаршвар“ са планирани инсталации с обща мощност от 278 мегавата. Изграждането стартира през 2022 г., като проектът беше представен като най-добрата алтернатива на конвенционалната енергия. Лятната буря обаче показа, че това е и най-уязвимата алтернатива.

Миналия месец градушка повреди хиляди слънчеви панели в 350-MW фотоволтаичен парк Fighting Jays в окръг Форт Бенд, Тексас. Жителите в района изразиха опасенията си относно евентуално изтичане на химикали. Екипи за справяне с опасни отпадъци са инспектирали района и не са открили никакво замърсяване, но Тексаската комисия по качеството на околната среда все още разследва случая.

Соларната индустрия губи 2,5 милиарда долара годишно от недостатъчна производителност, причинена от неизправности на оборудването и лоши метеорологични условия, според доклад за оценката на слънчевия риск за 2023 г. на kWh Analytics.