Чакана вест! Заплати и пенсии скачат – вижте с колко

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 12% от 1 юли, а заплатите в държавните ведомства – увеличени навсякъде, където миналата година не е имало увеличение. Ново увеличение ще има и за учителските заплати. Това съобщи служебният премиер Гълъб Донев днес в интервю за Би Ти Ви. Министерствата започнаха подготовка на бюджетните закони за тази година, тъй като в края на април изтича срокът, заложен в удължителния закон.

12-те процента за пенсиите са това, което предвижда швейцарското правило в Кодекса за социално осигуряване. Процентът е известен отдавна, защото зависи от натрупаната миналата година инфлация и от ръста на осигурителния доход. Донев повтори и вчерашните обяснения как бюджетните ограничения са попречили да има великденски добавки за всички пенсионери.

И той, и социалният министър Лазар Лазаров, който пък беше по БНТ, коментираха очакваното разочарование на хората, които са близо до границата от 504 лв. Вчера правителството обяви, че в началото на другата седмица 1 002 000 пенсионери с основен размер на пенсията до 504 лв. включително ще получат по 70 лв. великденска добавка. Това е линията на бедност за тази година, а под нея са половината пенсионери у нас.

По отношение на заплатите в бюджетния сектор финасовият министър Росица Велкова обяви, че увеличението ще е 10% само в малка част от администрациите, в които не е имало ръст на възнагражденията през 2022 г.

Велкова на няколко пъти изтъкна, че през 2022 г. се е стигнало до много неравномерно увеличение на възнагражденията по отделни министерства. За средната учителска заплата Велкова съобщи през март, че ще бъдат заложени средства, така че да се гарантира размер от 125% от средната работна заплата.

Последното увеличение на учителските заплати беше от 1 септември 2022 г., когато минималната заплата за тях бе увеличена с 5% до 1486 лв. То беше второто за миналата година – имаше и 12,3% от 1 април. Без конкретни разчети се коментираха нива от 1800-1900 лв. за последващо увеличение.

Ще направим всичко възможно бюджетният дефицит да е до 3%, увери служебният премиер.