Чарлз Трети – наследник на несметните съкровища на кралица Елизабет II

Огромна колекция от неоценими съкровища оставя в наследство кралица Елизабет на големия си син – новоизлюпения крал Чарлз Трети, когато бъде коронясан след година.

Освен огромните земи и владения, които принадлежат на британската монархия и сгради за милиони в центъра на Лондон, плюс Бъкингамския дворец, имението в Сандригам и замъка Балморал, новият крал и жена му Камила ще разполгат и с безценните бижута на Короната, колекцията от уникални произведения на изкуството а и колекция от кралски марки на стойност около £100 милиона, според The Times през 2021 г.

Британските монарси не са задължени да разкриват личните си финанси, но според списъка на богатите на Sunday Times за 2022 г. състоянието на кралицата е на стойност около £370 милиона ($426 милиона), което е с £5 милиона повече от предходната година. Така богатството на кралицата се добавя към личното състояние на Чарлз, оценено на 100 милиона долара (87 милиона паунда).

Британското общество се вълнува особенно силно от това кой ще наследи безценните бижута на Елизабет Втора, като се има предвид, че тя притежаваше едни от най-изящните частни колекции бижута в света.  Те са два вида – единият е на британската корона, а другият е личната колекция на кралицата, като някои от тях дори дори са изложени в Лондонската кула.

Личната колекция на Елизабет II се състои предимно от бижута, които тя е наследила от членове на семейството или лично тя си е закупила.

Монархът разполагаше с около 50 тиари, като се смята, че по-голямата част от тях са от нейната лична колекция, така че те преминават по наследство у Чарлз, а след него – у по-големия му син Уилям и жена му Кейт Мидълътън. Сред членовете на фамилията, които биха наследили бижута от кралицата са още принцесите Ан (дъщерята на Елизабет II) и Софи (съпругата на сина на кралицата Едуард), принцеса Юджини и Беатрис (дъщеря на сина на кралицата Андрю) и Зара Тиндал (дъщеря на Ан).

Някои от тиарите, които кралицата е носила по време на управлението си, са Имперската държавна корона, Владимировата тиара, Бирмаската тиара с безценни рубини, тиарата на „Момичетата на Великобритания и Ирландия на кралица Мери”, тиарата „Възелчетана влюбените”, тиарата Хало, Делхийската тиара, Базилската тиарата (с аквамарини), тиарата Гревили др.

И макар че въпросът с наследството има доста условности, тъй като голяма част от това, което се смята за кралска собственост, принадлежи на т.нар. Кралска компания – империя на стойност 28 милиарда долара, всичкото това богатство ще бъде управлявано от Чарлз.