Часове преди националния протест: Николай Денков решил проблема на зърнопроизводителите

„Основният проблем, който се поставя от протестиращите зърнопроизводители, вече е решен“, заяви  премиерът Николай Денков в неделя вечерта, часове преди планирания от понеделник протест на земеделски производители, заплашващи да блокират пътни артерии, гранични пунктове и центъра на София.

Основното им искане е да се поднови забраната за внос на зърно и селскостопански стоки от Украйна.

„Решението е в споразумението между Европейската комисия и Украйна. Разговарях с премиера на Украйна, тъй като неговата държава пое ангажимента да наложи ограничения на специфични стоки според държавите и изискванията, за да не се пренасити пазарът.

От нас се очаква да определим от кои стоки какви количества бихме могли да приемем. Това решение правителство иска да приеме след разговор с браншовите организации. Поканихме организациите за разговор, за да търсим решение на задачата. Вместо да се отзоват на поканите, те поставиха ултиматуми и заплашиха с блокади на пътища, центъра на София и граничните пунктове. Ние оставаме с протегната ръка и ще подновим диалога във всеки един момент, ако са готови да се включат в конструктивен разговор с нас“, увери Денков.

Той също така подчерта, че няма да се допускат продукти от Украйна, които не отговарят на стандартите и ще има допълнителен контрол: „Всичко стоки внос от Украйна ще бъдат допълнително преглеждани с интензивен график от Българската агенция по безопасност на храните“.

Преди ден той каза по адрес на едрите зърнопроизводители, които инициират протестите, че няма да преговаря с терористи. Сега обаче декларира, че кабинетът е готов за диалог и за обсъждане на специфичните проблеми и въпроси на различните земеделски производители. В отговор на репортерски въпрос още ли ги смята за „терористи“, Денков заяви:

„Уважавам труда на всички производители и съм готов да работя с всеки един от тях, който е готов да се решат проблемите, натрупвани с години. Ако някой от тях се е засегнал от тези думи, аз съм готов да се извиня. Но има други и на тях не виждам за какво да се извинявам – това са тези, които получават „лъвския пай“ от многомилиардните помощи, дадени през последните години, с които си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли. Голяма част от тях са в сърцето и организацията на този протест“.

Другата новина е, че ще се преразгледа методиката на разпределение на субсидиите, за да бъде по-справедливо разпределението към малките и средни производители.

Премиерът допусна, че това е един от мотивите за утрешните протести.