Частен съдебен изпълнител продава на търг самолета на Васил Божков

Част от имуществото се разпродава, след като антикорупционната комисия обяви през февруари 2021 г., че налага запори на имущество на Васил Божков като активите са на обща стойност 406 547 219 лв.

Кантората на частния съдебен изпълнител от София Милен Бъзински продава на търг самолет, собственост на фирма на бизнесмена Васил Божков, за 28 739 600 лева без ДДС, съобщи „Сега“. Обявата е с дата 10 януари 2024 г. и е публикувана на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители.

 

Част от имуществото се разпродава, след като антикорупционната комисия обяви през февруари 2021 г., че налага запори на имущество на Васил Божков като активите са на обща стойност 406 547 219 лв. и включват апартаменти в София и Балчик, къща в Гърция и недвижими имоти в Париж. Освен това антикорупционната комисия тогава поиска отнемане на яхта за 1 100 000 лв. и самолет Bombardier с пазарна стойност 34 000 000 лв.

 

В съобщението за търга е отбелязано, че върху самолета има вписани три залога и пет запора – на различни основания. Те са от банка, антикорупционната комисия и Националната агенция за приходите, съобщава още „Сега“. Публичната продан от частен съдебен изпълнител е по изпълнително дело от Главна дирекция „Главна въздухоплавателна администрация“, която е към Министерството на транспорта.

 

От документацията се разбира, че единият от двата двигателя на самолета е свален заради ремонт и обслужване, което ще трае приблизително около 3 месеца и ще струва близо 1 млн. евро.

 

Публичната продан е насрочена за 9:00 ч. на 13 февруари в определено за целта място в сградата на Софийския районен съд.

В подробна публикация по темата от 2 март 2021 г. „Биволъ“ съобщи, че точно с този самолет, преди да напусне България и преди прокуратурата да му повдигне обвинения, Васил Божков е летял изключително често до Париж. През седмиците преди замине за Дубай, той е пътувал до френската столица и обратно в София повече от веднъж на седмица.

Проверка на „Биволъ“ в полетните регистри на частния му самолет LZ-VBE показа, че дестинацията София – Париж тогава е била регулярна, като Божков е летял и няколко пъти до Москва през последните дни, преди да му бъде повдигнато обвинение.