Чатботът на Google вече се казва Gemini

От компанията също така пуснаха платен абонамент

Google преименува своя чатбот Bard като му даде името на новия изкуствен интелект (AI), който стои зад него – Gemini. От компанията също така обявиха, че потребителите ще могат да плащат за по-добри възможности за разсъждение на фона на конкуренцията ѝ с Microsoft за абонаменти.

Клиентите в САЩ ще могат да се абонират срещу 19.99 долара на месец за достъп до Gemini Advanced, който включва по-мощният модел Ultra 1.0 AI.

Абонатите ще получават 2 терабайта за съхранение в облака, което обикновено струва 9.99 долара месечно, а скоро ще получат достъп и до Gemini в Gmail и пакета за продуктивност на Google.

Този пакет, известен като the Google One AI Premium, представлява един от най-големите отговори за момента на Microsoft и нейния партньор OpenAI. Това също така е свидетелство за засилващата се конкуренция за потребители, които вече разполагат с няколко опции за платен абонамент за AI.

Създаденият от OpenAI ChatGPT Plus преди година стана пионер на пазара за закупуването на ранен достъп до AI модели и други функционалности, а Microsoft наскоро обяви конкурентен абонамент за AI в програми като Word и Excel. И двата абонамента струват по 20 долара на месец в САЩ.

Google, която се надява на още един продукт с милиарди потребители, ще използва огромната си база от клиенти с телефони с операционна система Android, за да го подкрепи. От компанията обявиха, че потребителите ще могат да изберат Gemini като дигиталния помощник по подразбиране на своите телефони.

Gemini Advanced вече е наличен на английски език в 150 държави.

Пускането на Gemini на смартфоните, което започва в САЩ, ще се разпространи през следващата седмица до азиатско-тихоокеанския регион, Латинска Америка и други региони. Потребителите ще получават двумесечен пробен абонамент безплатно.