Ченалова осъди прокуратурата за обезщетение от 20 000 лв.

Бившата съдийка Румяна Ченалова осъди прокуратурата за обезщетение от 20 000 лв. заради незаконните обвинения в престъпления по служба, които ѝ бяха повдигнати във връзка с делата „Белведере“ и „Соло“.

Решението е на Софийския апелативен съд на втора инстанция. САС е увеличил пет пъти обезщетението на Ченалова, което градският съд бе определил на 4000 лв., съобщи „Лекс“. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Румяна Ченалова заведе иск за 200 000 лв. преди две години само заради обвиненията по казусите „Беллведере“ и „Соло“. По тях делото срещу нея бе прекратено още през 2017 г., а след това в специализираните съдилища продължи само процесът за длъжностни и документни престъпления, по които в края на миналата година тя беше напълно оправдана. Бившата съдийка бе призната за виновна от закрития вече спецсъд само по обвинение за документно престъпление, но то бе прието за маловажен случай, а давността бе изтекла, тъй че и за него не получи наказание.

Скандалът около нея се разрази през 2014 г., именно покрай случая „Белведере“, когато тогавашният френски посланик Ксавие Лапер дьо Кабан заговори за „гнилите ябълки“ в българската съдебна система, като имаше предвид делото за несъстоятелност, образувано срещу дъщерните фирми на френската компания „Белведере“. По него съдия бе Ченалова и тя бе обвинена в престъпление по служба.

През 2015 г. съдийката беше обвинена и за това, че след като оправда и пусна от ареста двойния убиец от „Соло“ Илиян Тодоров, е забавила протеста на прокуратурата срещу отменената му мярка за неотклонение до изтичане на крайния срок и той остана на свобода, след което се укри от правосъдието. По-късно Тодоров получи доживотна присъда. Едва миналата година той бе задържан в Узбекистан, а преди месец бе върнат в България за изтърпяване на наказанието.

Още през 2017 г. разследването по тези случаи срещу Ченалова бе прекратено с мотив, че няма достатъчно доказателства да е извършила престъпление по казуса с „Белведере“, а деянието ѝ по делото „Соло“ бе прието за несъставомерно. Затова преди тя заведе иск срещу прокуратурата само заради тези обвинения, тъй като делото по другите обвинения продължаваше.

В решението на втората инстанция се казва, че трябва да бъде отчетен страхът, който бившата съдийка е изпитвала, че може да бъде осъдена, както и това, че е била обвинена в две тежки престъпления. САС изрично подчертава, че Ченалова е била обвинена за извършени престъпления по служба и то именно в качеството ѝ на съдия.

Според съда това е променило както личния ѝ живот, така и е рефлектирало върху престижа ѝ, а разследването е повлияло на отношението към нея от страна на колегите и на обществото.