Чернокож е убит от полицията в САЩ с 96 изстрела за 41 секунди

96 изстрела за 41 секунди – точно толкова са били изстреляни от полицията в Чикаго срещу чернокож мъж по време на проверка на пътя. Инцидентът се случва на 21 март, когато 26-годишен мъж е спрян от органите на реда, докато управлява автомобила си, съобщава USA Today. Разстрелът е заснет на видеозапис и отново разпали дискусията за полицейско насиле срещу чернокожи в САЩ.

На клипа се вижда как петима офицери от цивилните части заобикалят колата на мъжа, преди Декстър Рийд да свали прозореца си. Когато отново го вдига, жена полицай разклаща дръжката на заключената врата и вади оръжието си. Колегите ѝ заемат позиция. Изричат ​​се ругатни, накрая 96 изстрела прокънтяват в жилищния район само за 41 секунди. Движението в района е блокирано, съобщават американските медии.

Полицаите твърдят, че се е стигнало до размяна на огън, като шофьорът е стрелял първи и е уцелил полицай в предмишницата, както и че на шофьорската седалка е открито оръжие. Семейството на жертвата посочва, че органите на реда са носели качулки и бейзболни шапки и въобще не са се идентифицирали, а автомобилът им също е бил цивилен и е нямал никакви отличителни знаци.

26-годишният мъж е спрян заради непоставен предпазен колан. Видеото показва още как тялото му пада от колата, след като преди това отваря заключената врата. След това полицаите поставят белезници на неподвижното тяло. Мъжът е обявен за мъртъв в болницата.

„В този град имаме проблем с работата на полицията“, коментира адвокатът на семейството.

Кметът на Чикаго Брандън Джонсън обеща цялостно разследване.

„Шокиран съм заради това, че отново млад чернокож мъж губи живота си в сблъсък с полицията“, казва кметът.

Петимата полицаи са временно пуснати в отпуск.

„Като кмет и като баща, отглеждащ семейство, включително две чернокожи момчета в западната част на Чикаго, аз лично съм съсипан да видя как още един млад чернокож мъж губи живота си по време на взаимодействие с полицията. Сърцето ми се къса за семейството на Рийд“, коментира още Джонсън.

Според разследващите ключовият елемент, който липсва е, че никъде на записите не се чува полицаите да казват, че ще проверят автомобила и шофьора. Бившият първи заместник-началник на полицията в Чикаго Антъни Ричио посочва, че според събраните данни Рийд не е изпълнил устните указания и след това е стрелял по полицаите.

В началото на миналата година масови протести обхванаха САЩ, след като полицията в Мемфис, щата Тенеси, публикува видеозапис на брутален арест на афроамериканец, който впоследствие издъхва. В средата на 2020 г. също избухнаха масови протести в страната след убийството на Джордж Флойд – чернокож, убит от бял полицай по време на арест през май същата година. Демонстрациите срещу расизма и полицейското насилие преминаваха под лозунга „Животът на чернокожите има значение“ (Black Lives Matter).