Червен евродепутат нападна Корнелия Нинова

„Все по-малко са общите неща между европейска, световна левица, и БСП.“ Това коментира в интервю за БНР евродепутатът Петър Витанов. На 11 февруари Конгресът на БСП изключи 13 делегати, сред които и Витанов.

Според него БСП от години е със силно накърнен международен имидж и тази тенденция допълнително се влошава. Случващото се напоследък дава антидемократичен отпечатък на партията, посочи Витанов.

„Този антиевропейски характер, който започваме да придобиваме, с посланията, които излъчваме… Това са безспорно доста плашещи и притеснителни сигнали, които се наблюдават. Това създава един имидж, който е неблагоприятен“, каза той.

„Моята вина и грях е, че критикувам ръководството. Считам, че ако продължаваме по този начин, резултатите на БСП ще се влошават“, обясни Витанов.

Като „лицемерие“ той определи дебатите в парламента, посветени на домашното насилие, а дебатът за Истанбулската конвенция според него е бил „отвратителен“ и „опростачен“. На 27 януари соцлидерката Корнелия Нинова заяви от парламентарната трибуна, че в „красивите думи“ на Истанбулската конвенция и законопроекта за защита от домашното насилие на ДБ се крият нелицеприятни неща.

„Като в договорите, където с малки букви е записано нещо, което не се чете. Тихомълком Истанбулската конвенция и джендър идеологията пълзи по света, Европа и вече в България“, каза Нинова. „Пет пъти оцелях от преврат в БСП и ми остана само едно – семейството и децата и за тях ще се боря докрай“, драматично заяви тя. „Проблемът на българското общество, когато става дума за насилие, не са джендърите“, репликира днес Витанов

Временно Петър Витанов е решил да членува в германската социал-демократическа партия, докато бъде възстановено членството му в БСП. Той нарече това решение символично.

А това европейско ли е?

И макар днес да говори, че БСП е антиевропейска, Витанов беше редом с другите български евродепутати социалисти, които не участваха в гласуването на резолюцията в ЕП, обявяваща Гладомора за геноцид, не подкрепи декларацията на ЕП, че Русия е страна, спонсорираща тероризма, не посмя да участва в гласуването за учредяване на международен трибунал за престъпленията на президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко.