Червена бюлетина: Интерпол търси двама българи, криещи се в Кейптаун

Още двама българи, издирвани с червена бюлетина от Интерпол се намират в Кейптаун, където бе убит Красимир Каменов-Къро, твърди netwerk24.com.

Става въпрос за Станислав Севдалинов Стаменов и Георги Руменов Стефанов. Стаменов е бивш бодигард на Таки, а Стефанов е бивш такъв.

Dailymaverick.co.za разкрива, че човек с имената на Стаменов е в регистъра на външното ни министерство, след като е поискал да гласува в чужбина. Той посочва, че живее в Кейптаун и ще даде своя вот в секцията, организирана в местен хотел. Проверка на „24 часа“ показа, че името на Стаменов наистина фигурира в списъка на хората, поискали разкриване на секция в Кейптаун за референдума на Слави Трифонов през 2015 г.

Според сайта на Интерпол Стаменов се издирва и за трафик на наркотици в Румъния.

В сайта на румънската полиция може да се открие, че го водят като беглец от правосъдието. Той се издирва заради 16-годишна присъда за „внос на високорискови наркотици в страната“.

Според изявление на Дирекция за разследване на организираната престъпност и тероризъм в Букурещ Стаменов е част от синдикат за внос на хероин в страната.

В случая на Стаменов в червената бюлетина на Интерпол се посочва, че в България се издирва във връзка с убийство и обвинения в „организирана криминална група“.

През 2020 г. се появиха данни в България, че Стефанов е свързан със смъртта на надзирател в затвора през 2016 г., след което „изчезва“.

Полицията в Южна Африка (SAPS) няма подготовка да дискутира Стаменов и Стефанов.

На въпрос дали издирвани българи са в Южна Африка, говорителят на националната полиция бригадир Атленда Мате заяви, че SAPS и Интерпол само могат да потвърдят, че има червена бюлетина и тя се обработва.

Тя отказва да даде подробности за червената бюлетина, но това означава, че издирвани престъпници са в страната.

„SAPS и Интерпол не искат да коментират текущо разследване, след като това може да му навреди. То се намира в напреднала и доста трудна фаза“, заяви Мате.