Червени скандали: Корнелия „забрави“ за оставката, захапа „джендърите“

С бурни скандали започна конгресът на БСП, който се провежда в зала 3 на НДК в този час. Той започна с 557 регистрирани от близо 900-те делегати. Първата част ще се ръководи от Георги Свиленски, а втората – от Атанас Зафиров.

БСП открива национална кампания за подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия.

Искаме да призовем европейските институции в много бърз порядък да блокират санкциите срещу Сирия, за да им помогнем пълноценно, заяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова в началото на заседанието на конгреса, а залата реагира с ръкопляскания. Лидерката обаче съвсем „забрави“ за исканата й от много фракции в БСП оставка…

Вместо това Корнелия захапа „джендърите“, които вече били одобрени от модерните леви партии в Европа. А тя не искала да е модерна.

Над 70% от преброителите на конференцията са сменени, ядосаха се в залата и се възмутиха, че това не е обяснено сега. На заседание на Националния съвет на БСП вчера са утвърдени проектите за работни органи, а малко по-рано с 550 за и 7 против и конгресът потвърди решението, настоя обаче Свиленски.

На делегатите не е раздаден внесения проект за резолюция на конгреса от Сергей Станишев, Георги Пирински, Велислава Дърева, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов и др., общо 57 делегати. Това предизвика недоволството на Жаблянов, който обвини ръководството в цензура. Нали за това сме се събрали, за да коментираме съдбата на партията, обясни той. Във внесената резолюция се иска конгресът да констатира оставката на Нинова.

Жаблянов поиска още 2 микрофона в залата, а след него делегатка поиска още 400 стола, защото толкова липсват до момента, ако се регистрират и останалите делегати.

Докога ще се преструваме, че вървим по правилния път, докато сме загубили посоката, докога ще се оправдаване за оправдаване за провалите си. Вината я носим всички, но винаги лидерът носи отговорността. Истинският лидер умее да печели битки, но умее и да предава резултата, скочи още в самото начало Петър Витанов.

Когато нямате доблест след почти една ликвидация, тогава идва революцията и съпротивата, заяви Витанов. Искам първа точка от дневния ред да бъде прекратяване на правомощията на председателя.