чесън
чесън

Чесън и злато срещу „ечемик“ на окото

Вероятно много хора са получавали гнойно възпаление върху клепача, по-известно като ечемик. Освен че усещането е крайно неприятно, от подутината върху клепача човек почти не може да вижда.

Някои лекари се шегуват, че ечемик се появява, ако човек от срещуположния пол ти намигне. Всъщност ечемикът е остро гнойно възпаление на малките жлезички по клепача, причинено от стафилококови бактерии. Възпалената жлеза се подува, получава се зачервяване, което много често е съпроводено със силна болка. Макар и рядко, това състояние може да е съпроводено и с главоболие.

Ако ечемикът не се лекува навреме, може да се развие гнойно възпаление на очната ябълка и дори гноен менингит.

Обикновено ечемик излиза на хората с по-слаба имунна система, като най-предразположени към това са онези, които страдат от хронични заболявания (например диабет). За да увеличите имунитета си, хапвайте зеленчуци и плодове, богати на витамин С, и наблягайте повече на чая от шипки.

В случай че се сблъскате с подобен проблем, е необходимо да се консултирате с очен лекар. Обикновено неразположението се лекува локално с капки, но в редки случаи се налага и оперативна намеса. След консултация със специалиста може да приложите и рецепта от народната медицина, за да облекчите неприятното усещане. Нашите баби препоръчвали болният клепач да се натърка с разрязана на две скилидка чесън или със злато. Може да си правите и хладки компреси от лайка или пък да наложите върху ечемика парче локум.

Важно е да се знае, че „узрелият“ ечемик не бива да се изстисква и да не се натиска грубо, за да не се замърси. Хубаво е участъкът да се почиства със стерилен памук или марля, натопени в преварена вода.