Честит Трети март!

България отново се връща на картата на Европа

На 3 март през 1878 г. в малкото рибарско селце Сан Стефано, близо до Истанбул, се подписва предварителният мирен договор между Русия и Османската империя. Той слага край на Руско-турската война и донякъде урежда статута на новообразуваната българска държава. Така България отново се появява на картата на Европа!

За първи път 3 март е честван на 19 февруари 1880 г. (3 март е дата по нов стил) като „Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор“.

От 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Под това име се утвърждава със Закона за празничните дни на Княжество България от 1900 г., както и със заменилия го Закон за празниците и неделната почивка от 1911 г. (в сила до октомври 1951 г, когато е отменен с Кодекса на труда).

За първи път се чества по нов стил на 3 март 1917 г. след въвеждането в България през 1916 г. на Григорианския календар. Денят на освобождението на България от османско владичество е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото Народно събрание от 5 март 1990 г. Денят е избран за национален празник на България, защото тогава за първи път българските земи се споменават и като политически аргумент.