Вопке Хукстра, Богдан Ауреску и Катрин Колона (отляво надясно) държат подписаната от тях декларация, която подкрепя членството на Румъния в Шенген

ЧЕСТИТКА: Румъния ни превари, влиза в Шенген

Нидерландия ще подкрепи Румъния за Шенген, става ясно от съобщение на румънското външно министерство. В стенограма от тристранна пресконференция в Букурещ на министрите на външните работи на Румъния, Нидерландия и Франция е цитиран журналистически въпрос към нидерландския външен министър Вопке Хукстра и последвалият отговор:

Журналист: Имам въпрос към нидерландския министър – дали Нидерландия все още подкрепя Румъния да влезе в Шенгенското пространство?

Вопке Хукстра:  Мисля, че вашата страна е извървяла дълъг път и това е причината да подкрепим Румъния, както министър-председателят (Марк Рюте), така и аз, но също и правителството и нашият парламент вече казахме преди Коледа, в навечерието на Нова година. Това е посланието, което беше изпратено тогава, и то остава. Ние спазваме ангажимента си!“

Румънският външен министър Богдан Ауреску засипа с комплименти Вопке Хустра, че е признал готовността на Румъния за членство в Шенгенската зона. „Скъпи Вопке, добре дошъл в Букурещ!

Подписахме Тристранна политическа декларация (заедно с френската министърка Катрин Колона), която отразява солидността на нашето сътрудничество и наличието на общи интереси и подобни, ако не и идентични, подходи в редица ключови области, включително присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство.

Този тристранен формат е първи в нашите политико-дипломатически отношения и е добре дошъл, особено в този изключително сложен международен контекст (войната в Украйна). Очевидно обсъдих с моите колеги на първо място приоритетната цел на Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство в най-кратки срокове. Благодарих на Франция и Холандия за подкрепата до момента и за изключително конструктивния подход“, каза Богдан Ауреску.

След това пак се обърна специално към Вопке Хукстра: „Освен това, скъпи Вопке, спомням си многото срещи, които проведохме в кулоарите на многостранни събития, в кулоарите на Съвета на ЕС по външни работи, през последните месеци на миналата година, многото телефонни разговори, които проведохме, и искам да ви благодаря още веднъж  за подкрепата, която не само партията, която ръководите, но и холандското правителство, в крайна сметка, и холандският парламент са дали и продължават да дават за присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство.“

На пресконференцията България не бе спомената, въпреки че кандидатства заедно с Румъния за влизане в Шенгенската зона. Срещу нашата кандидатура се обявяват Нидерландия и Австрия, докато за Румъния остава да преодолее само австрийската съпротива.