ЧЕСТИТКА: Съюзът на съдиите умува как се сменя пола

Съюзът на съдиите прави семинар за признаване на пола при транс- и интерсекс хора. Целта била как съдиите да подобрят съдебната практика за смяна на пол у нас. Семинарът се води от Лилия Драгоева от фондация „Билитис“.

Ще се дискутират ЛГБТИ терминология. ЛГБТИ права и защита в България. Транс- и интерсекс: защо признаването на пола, с който се самоидентифицират, е от дълбоко личностно значение за транс- и интерсекс хората.

Ще се направи анализ на текущата българска съдебна практика; влиянието на решенията на КС и ВКС относно пола; принципи, на които отговарят най-добрите европейски и извъневропейски практики за признаване на пола и примери от Малта, Исландия, Швеция и Аржентина. 

Това се вижда от фейсбук страницата на Съюза на съдиите.

Ето пълния текст на публикацията:

Семинар за съдии

Тема: Признаване на пола при транс и интерсекс хора: личностни и правни въпроси; сравнителен анализ на българската и добрите международни практики

27-и март 2023 г.

хотел Централ, гр. София

9:00 – 9:30 Регистрация и кафе

9:30 – 10:30  Добре дошли и запознаване. Въведение, цели на семинара и очаквания

Лилия Драгоева, фондация „Билитис“

10:30 – 12:00 ЛГБТИ терминология. ЛГБТИ права и защита в България. Транс и интерсекс: защо признаването на пола, с който се самоидентифицират, е от дълбоко личностно значение за транс и интерсекс хората.

Лилия Драгоева и Робин Златаров, фондация Билитис

12:00 – 13:30 Обяд

13:30 – 15:00 Представяне на резултатите от сравнително правно изследване на практиките за признаване на пола (смяна на гражданския пол) при транс и интерсекс хора. Анализ на текущата българска съдебна практика; влиянието на решенията на КС и ВКС относно пола; принципи, на които отговарят най-добрите европейски и извъневропейски практики за признаване на пола и примери от Малта, Исландия, Швеция и Аржентина. Въпроси по доклада.

Радослав Стоянов, БХК

15:00 – 15:15 Кафе пауза

15:15 – 16:00 Как да подобрим съдебната практика за смяна на гражданския пол у нас: брейнсторминг с участниците в семинара.

16:00 – 17:30 Несъзнателно стереотипизиране и несъзнавани предразсъдъци: как да се справим с тях. Интерактивна дискусия и упражнения.