Честито: Приятелят на Асен Василев лапна 7 бона заплата

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов ще получава заплата от 7000 лв. от 1 октомври, реши днес правителството, в което неговият близък приятел Асен Василев е министър на финансите и на еврофондовете.

Това е първа промяна на основна месечна заплата за длъжността след 2021 г. До момента основното месечно възнаграждение на изпълнителния директор на НАП е било в размер на 6050 лв.

При взимането на решението е отчетена спецификата на работа и отговорностите на изпълнителния директор, както и приносът на ръководителя на НАП за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на приходната агенция, свързани със събираемостта на приходите, доброволното изпълнение на задълженията на данъчно задължените лица и развитието на предоставяните електронни услуги от агенцията.

Общо за увеличаване на възнагражденията на служителите в Националната агенция за приходите (НАП) и в Агенция „Митници“ са предвидени 25 млн. лв. С решението се реализира цялостна политика по доходите в приходните агенции, като ще се подобри балансът в нивата на заплащането на служителите в двете институции, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

Взема се предвид, че агенциите предприемат все повече мерки за модернизация и адекватност на администрацията за изпълнение на заложените планове за приходи и тяхната събираемост. Увеличението на заплатите на служителите ще създаде условия за засилване на мотивацията за изпълнение на целите на приходните агенции, се посочва още в съобщението.