Честни избори? ДПС доминира в мобилните урни

Движението за права и свободи (ДПС) отново печели най-много подкрепа от гласуването в подвижните секции. На второ място е ГЕРБ, а на трето място е БСП. Това показва справка в данните от вота в тези секции, изготвена от „Обединението за честни избори“ за „Дневник“.

От над 12 хиляди гласа, за движението са гласували над 6 хиляди души. За ГЕРБ близо 2 400, а за БСП – 1526.

Подвижните секции се превърнаха в хит на предсрочните избори през юли и ноември 2021 г., след като с промени в Изборния кодекс машините станаха единствен начин за гласуване в секциите с над 300 избиратели.

Още през лятото тогава беше регистриран рекорден брой трудноподвижни избиратели. По закон хората, които удостоверят със заключение на Териториално експертна лекарска комисия (ТЕЛК), че имат затруднения да стигнат до изборните секции, имат право да бъдат посетени от секционна комисия и да гласуват като пуснат хартиена бюлетина в донесената им урна. За разлика от останалите комисии, създаването и работата на мобилните се контролира от общинските кметове по места, а не от изборната администрация.

Ръстът на гласоподавателите с ТЕЛК през 2021 г. беше забелязан предимно в контролирани от ДПС райони, а практиката с подвижните кутии беше определена от други участници в изборите като „схема за контрол“, гарантираща 90% гласове за партията. За да бъде разкрита подвижна секция е необходимо да има над 10 заявления.

След връщането на хартиената бюлетина като опция за гласуване, броят на секции се запази, а гласуването в тях повтори същите резултати. На места кандидати на партии се опитваха да оспорват в съда разкриването на такива секции, но съдът ги оставяше с различни аргументи.

„Допускането е че подвижните урни са отговор на някакъв проблем в обществото – трудноподвижни и болни хора да могат да гласуват. Ако приемем че този проблем е равномерно разпределен на територията – има еднакво много болни навсякъде – то трябва тези показатели също да са сходни. В данните въобще не са“, коментира пред „Дневник“ Никола Тулечки от „Данни за добро“ – една от организациите, част от обединението за честни избори.

Антикорупционният фонд публикува в петък доклада си за нивото на купен и контролиран вот, според който

ДПС има най-много гласове от рискови секции.

Най-много подвижни секции за тези избори са разкрити в Кърджали – 39. Като в тях общо подадените гласове са 1956, а 1771 от тях са за ДПС, 48 са за „Продължаваме промяната – Демократична България“, а 41 за ГЕРБ.

С много висок резултат – 900 гласа от подвижни секции е и ДПС в Шумен, където на територията на общината са разкрити 15 подвижни секции. Общо за движението, което е първо областта, са гласували 14 548 души, което е с 500 гласа повече от вторите – ГЕРБ,

В област Шумен победител на изборите през 2017г и на 4 април 2021 г. е ГЕРБ. В двата вота след въвеждането на машинното гласуване – през юли и ноември, победата е за ДПС.

В община Върбица подвижните секции нарастват от една през 2017 г. до четири през ноември 2021 г. Този брой се запазва и на вота през април 2023 година. Резултатът на последните избори показва, че от 553 гласа в подвижните урни, 539 са за ДПС.

В община Сърница от 326 гласа в две подвижни секции, 314 са за ДПС: В общината общо подадените гласове са 2619, като почти всички са за движението.

ДПС повтаря резултата си и в общини, в които до 2021 година не е имало трудноподвижни избиратели, а оттогава на всеки вот те избират движението. Такива са Стамболово и Минерални бани в област Хасково, в които преди време МВР извърши проверка по сигнал за контролиран вот именно през повече секции за хора с увреждания. Проверка показа, че една част от заявителите не са в страната, други нямат ТЕЛК, а страдат само от диабет и хипертония – заболявания, които позволяват да отидат до урната.