Четири БГ компании са в ТОП 1000 на Европа, сред отличниците няма олигарси

Четири български компании влязоха в Топ 1000 на най-бързо растящите в Европа, като сред отличниците очаквано няма нито един олигарх, напрупал състояние по сянката на държавата. Това става ясно от публикуваната класация FT 1000 за 2023 г., изготвяна всяка година от авторитетното финансово издание Financial Times. От нея се вижда, че тази година реално има по-малък брой български фирми – в миналогодишното издание те бяха седем.

Българският търговец на електроника Amco и софтуерната компания Storpool отново са част от класацията, както през миналата година. Новите в списъка са логистиката фирма euShipments и аутсорсинг компанията Pontica Solutions.

Тъй като се основава на ръста на приходите през трите години до 2021 г., класацията показва и колко европейски бизнеси са процъфтели въпреки пандемията – или в много случаи благодарение на нея.

COVID ограниченията и прекъсванията на глобалната верига на доставки продължиха две година, а през 2021 г. компаниите в цяла Европа претърпяха двоен удар – загубени продажби и нарастващи разходи.

Но за други – особено в областта на технологиите и електронната търговия – блокировките бяха благодат, тъй като работещите вкъщи потребители и пазаруването онлайн ускориха цифровизацията в различните сектори.

Най-нагоре в класацията е именно българският доставчик на логистични услуги в сферата на електронната търговия euShipments, която в началото на тази година купи мажоритарен дял в хърватския играч от същия сектор Pick & Pack.

Компанията е позиционирана на 314-о място и има 80% сложен годишен темп на растеж. За 2021 г. тя е направила приходи около 4 млн. евро с 37 служители. За сравнение, към края на 2018 г. приходите са под 680 хил. евро, а служителите – 22-ма.

Българският ритейлър в сферата на електрониката Amco пък е на 371-ва позиция. Компанията с дейност в Източна Европа отбелязва 73.3% сложен годишен темп на растеж. Приходите ѝ към края на 2021 г. надхвърлят 10.6 млн. евро, докато три години по-рано те са били около 2 млн. евро. За периода служителите се увеличават с 29 до общо 37.

Място в класацията на FT намира и българската аутсорсинг компания Pontica Solutions, която увеличи значително екипа си в България през изминалите години. Според класацията тя има 47.2% сложен годишен темп на растеж и е утроила приходите си през 2021 г. в сравнение с 2018 г. до малко над 10 млн. евро. От 87 тогава, през 2021 г. служителите ѝ скачат на 630.

Последният български представител в класацията е Storpool, която разработва собствен block-storage софтуерен продукт, използван от десетки компании по цял свят. Компанията е позиционирана на 742-ро място. Тя постига 46% сложен годишен темп на растеж за трите години до 2021 г. и приходите ѝ надхвърлят 4 млн. евро.

Най-бързо растящата

Базираното в Обединеното кралство Tripledot Studio оглавява списъка на най-бързо развиващите се бизнеси в Европа с близо 800% сложен годишен темп на растеж. Основан през 2017 г., базираният в Лондон бизнес има повече от 400 служители и е специализиран в разработването на ежедневни мобилни игри. Tripledot постигна статут на еднорог миналата година.

Отличниците на Балканите

Две компании от Балканите – хърватската Aircash и гръцката Active Energy Solutions – успяха да влязат дори в Топ 50 на най-бързо растящите в Европа. Financial Times класира първия балкански представител – хърватския финтех Aircash на 14-а позиция с около 300% сложен годишен темп на растеж. Компанията, основана през 2015 г., има малко над 12 млн. евро приходи за 2021 г. и едва 21 служители към същия период. За сравнение, през 2018 г. приходите ѝ възлизат на едва 200 хил. евро.

Компанията е известна с продукта си AirCash – хърватски мобилен портфейл, който позволява на потребителите да изпращат и получават пари, да депозират и теглят към/от различни сметки за игри, да купуват ваучери. Потребителите теглят приложението, добавят своето име, мобилен и идентификационен номер и могат да започнат да изпращат и получават средства.

Втората местна компания е базирана в Гърция – енергийната Active Energy Solutions, класирана на 36-о място. Тя има малко над 200% сложен годишен темп на растеж и близо 39 млн. евро приходи за 2021 г. За сравнение, през 2018 г. това ниво е около 1 млн. евро.

Компанията е основана през 2014 г. и оттогава е един от най-големите дистрибутори на соларно оборудване в Гърция и Кипър. Припомняме, че Гърция е своеобразен ВЕИ шампион на Балканите.