FILE PHOTO: A Boeing 737 Max aircraft during a display at the Farnborough International Airshow, in Farnborough, Britain, July 20, 2022. REUTERS/Peter Cziborra/File Photo

Четири инцидента със самолети на „Боинг“ само за два дни

Боинг 747-8 на германския национален авиопревозвач Lufthansa, изпълняващ полет от Франкфурт на Майн до Чикаго в четвъртък, трябваше да обърне над Атлантическия океан и да се върне обратно зараради странна миризма в пилотската кабина.

„Полет LH430 на Lufthansa от Франкфурт до Чикаго се върна във Франкфурт днес като предпазна мярка. Причината за това е неидентифицирана миризма на електричество в пилотската кабина. Боинг 747-8 кацна нормално във Франкфурт, а всички 320 пътници и 19 членове на екипажа излязоха нормално от самолета. В момента самолетът се преглежда от техници, причината за миризмата все още е неясна“, заяви говорител на Lufthansa, цитиран от Bild.

Дарен костен мозък за американски пациент е бил на борда на самолета и все още не е ясно дали той е обезопасен.

Това е четвъртият инцидент със самолети на Boeing в рамките на два дни. По-рано в четвъртък турските власти съобщиха, че 190 души са били евакуирани от Боинг-738, пътуващ за Газипаша в Турция от германския град Кьолн след аварийно кацане, тъй като гумата на колелото на колесника на самолета се спука. Властите съобщиха, че при инцидента няма пострадали.

Боинг 737, пътуващ за столицата на Мали, Бамако, излезе от пистата в четвъртък на международното летище „Блез Диане“ в Дакар, като 11 души получиха наранявания.

Подобен инцидент се случи в сряда, когато FedEx Boeing-767 на път от Париж за Истанбул извърши аварийно кацане на новото летище в Истанбул и заби нос на пистата, тъй като предният му колесник не успя да се отвори.