Четирима министри заявиха, че няма да участват в служебен кабинет

Четирима министри в оставка отказват да бъдат част от състава на служебен кабинет с премиер Димитър Главчев. Това заявиха министърът на спорта Димитър Илиев, на правосъдието Атанас Славов, на отбраната Тодор Тагарев и регионалният министър Андрей Цеков след заседанието на Министерски съвет.

„Нямам намерение да бъда служебен министър. Димитър Главчев, който се очаква да бъде служебен премиер, не е говорил с мен”,  заяви министърът на спорта в оставка Димитър Илиев.

Регионалният министър в оставка Андрей Цеков спомена, че „самият Главчев заяви, че служебният кабинет трябва да е политически неутрален. Аз съм част от изпълнителния съвет на „Продължаваме промяната“, което изключва по дефиниция участието ми в служебното правителство“. Той припомни, че ПП е взела и решение членове на партията да не участват в кабинета „Главчев“.

„Аз съм с политически мандат, поради което се връщам в парламента“, заяви министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов.

Той припомни, че е част от ръководството на „Демократична България“ и ще се върне в НС като част от парламентарната група, а относно наследника си в правосъдното министерство Славов заяви, че се надява да се внесе изготвения законопроект за съдебната власт и да го приемат.

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев на свой ред заяви, че при този вариант не би участвал в състава на бъдещо служебно правителство, ако получи покана за това. Попитан какво би казал на своя наследник на поста, както и кои са важните политики, които трябва да бъдат продължени, Тагарев посочи, че това са „продължаването на помощта за Украйна срещу финансови компенсации и използването им за ускоряването на процеса по превъоръжаване на Българската армия“.

„Много неща сме започнали и за тях времето не стигна“, така земеделският министър в оставка Кирил Вътев отговори на въпроса дали би останал в служебния кабинет „Главчев“.

Той каза, че не е потърсен засега, но ако му бъде предложено да остане на поста си, ще прецени дали да се съгласи.