Чистката започна! Кирил Петков се прицели ДАНС, която го разследва за държавна измяна

Бившият премиер и настоящ съпредседател на затъващата „Промяна“ Кирил Петков даде да се разбере, че чистката по върховете на държавата, която уж нямаше да се провежда, вече е започнала – след махането на главния прокурор следващата „голяма реформа“ ще е в специалните служби, а най-спешно това ще се направи в ДАНС.

„Реформата в службите е следващата голяма реформа, която трябва да се случи. Ако те не работят, няма как да има нормално правосъдие. Има огромна работа да се свърши там. Аз и ПП ще предложим спешна промяна в закона, така че шефовете на службите да бъдат избирани от Народното събрание с помощта на правителството. Народното събрание е правилният орган за това, а не президентът”, каза Кирил Петков по Нова тв и добави: „В момента ДАНС е първата и най-важната служба, от която да започне тази промяна”, каза Петков.

Заканите на бившия премиер идват само дни след като гръмна скандала с разпространения от Радостин Василев запис от форум на Продължаваме промяната, в който се чуват твърдения на Кирил Петков и Асен Василев, че всички шефове на служби трябва да се сменят веднага, че трябва да бъдат изгонени независимо законно или незаконно и че това е уговорено в посолство.

Скандалът с депутата от ПП-ДБ Радостин Василев се разраства бързо. Днес той представи пред медиите кратка компилация от запис, направен на последното заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“.

„Хубавото е, че Борисов също иска да ги изземе от президента. Как можем да се измъкнем да не са негови хора? Ще кажеме, че искаме външни консултанти да ни помогнат за част от конструирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е и да имаме някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл. Това е доста вероятен сценарий, защото в това не сме сами, а сме с външните партньори“, казва още бившият премиер Кирил Петков в записа.

Веднага след това президентът Румен Радев се хвърли да защитава специалните служби. „Първо трябва всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите, да е напълно наясно, че тези служби не са на президента, те са на България и са под прякото оперативно ръководство на МС – в лицето на министър-председателя, а не на президента“, обяви Радев.  „Ако искаш да реформираш службите, трябва да познаваш законите на тези служби, структурата, задачите, функциите, начина на сътрудничество на тези служби с чуждестранните партньори“, добави той.

Радев се хвърли да спасява шефовете на спецслужби

Президентът Румен Радев се хвърли да защитава специалните служби. Той направи това в първите си коментари на изтеклия запис от заседанието на ПП, в който службите са една от основните теми, а самият държавен глава се споменава на няколко пъти.

Последва изслушване на някои от ръководителите на специални служби, като именно шефът на ДАНС Пламен Тончев обяви, че се разследва съветник на министър-председател от редовния кабинет, който е съгласувал позиции с граждани на Северна Македония. От думите му стана ясно, че съветникът е Весела Чернева, а премиерът е Кирил Петков, а двамата може би са замесени в държавна измяна. Тончев подсказа и, че има разследване за изтичане на класифицирана информация от същия период, но не даде подробности за какъв случая точно става дума. Той нарече казаното от Василев и Петков в записа безобразно политическо говорене.

На два пъти през последната година ПП и ДБ дават заявка, че искат да вземат службите от президента и по специално точно той назначава шефовете им. В края на м.г., те дори внесоха промени в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“, с които предложиха председателите на ДАНС, Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО), Служба „Военно разузнаване“ (СВР) и на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо с президентски указ.

Отскоро има версията те да се назначават с избор през Народното събрание.

Президентът Румен Радев трябва да издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор до края на седмицата, освен ако не се опитва да излезе от реалните си правомощия, заяви още Петков. От ПП се надяват изобщо да няма следващ главен прокурор. Според Кирил Петков  следващата голяма реформа, която трябва да бъде направена, е в службите.

„Какво се случи вчера? Когато преди година и половина заложихме Механизъм за разследване на главния прокурор, хората не му обърнаха много внимание. Тази начална реформа беше засята тогава и тя започна да предизвиква различни динамики – минахме през Венецианската комисия, ЕК каза, че това е много важно, стана условие да си получим парите по ПВУ. Това създаде конфликт в цялата система, защото главният прокурор не искаше тази реформа да се случи. Той мислеше, че това ще е срещу него, защото най-вероятно има за какво да се притеснява. Ние вкарахме много по-рано реформата, която даде резултат днес”, заяви Петков.

„Акцентирам колко е бавна промяната и тя се случва през институционалност. Трябва да продължим по същия начин”, смята съпредседателят на ПП.

Според Петков вчерашното гласуване във ВСС е „добра стъпка”. „Този човек не е за тази позиция. Но трябва да продължим”, продължи Петков.

Относно поисканите от Гешев депутатски имунитети, Петков каза, че от ПП-ДБ тази седмица предлагат в парламента да се направи комисия.

„Тя да не заседава дълго, но да покаже какво се е случило, например в моя случай, прокуратурата е открила производството 2 години след като го е затворила. Какво се е случило през 2 години, за да го възобновят? Ще настоявам заседанията да са открити и нито ние, нито ГЕРБ ще оглавяваме тази комисия, за да няма никакви идеи, че се използва за „чадър”, каза Петков.

„Отваря се комисията, изнасяме всички документи, за да се види прокурорите дали не са използвали тези документи за „политическа бухалка”. Когато това се случи, аз ще си дам имунитета преди решението на комисия, за да покажа, че тази комисия не се използва за „чадър””, каза Петков.

От ПП-ДБ ще поканят всички парламентарни партии за дискусиите по Конституцията. „Отваряме широко дебата. Ние сме 63-ма от 240. Това е единственият начин систематично България да напредне”, смята Петков.

„Това правителство ще управлява дотогава, докато има 121 депутати да го подкрепят. Никой не може да избяга от собствената си отговорност. Всички ние носим отговорност”, коментира още Петков. „Това правителство ще остане само дотогава, докато виждаме, че се движи в правилната посока. Надявам се, заедно с подкрепата от ГЕРБ, да продължим с реални реформи”, каза съпредседателят на ПП.

Според него президентът Румен Радев трябва да издаде указа до края на седмица. „Указът си е указ, той трябва да се издаде бързо. Играта с времето не може да е тактическа игра на президента”, смята Петков.

Петков е категоричен, че следващ състав на ВСС трябва да избира следващ главен прокурор. Самият той не бил доволен от настоящия състав на ВСС. „Знаем как последните 2 години не предприемаха никакви действия, сега предприеха бързи действия. Това, че има добър резултат от вчера не ми дава комфорт, че този ВСС може да си върши работата както трябва. Бихме се радвали конституционните промени да се случват максимално бързо и да движим България напред”, каза Петков.

Той каза още, че ако е възможно да бъде премахната фигурата на главен прокурор без Велико народно събрание, това ще бъде направено. „Ако не може – тогава този човек трябва да стане един нормален администратор, без да има цялата тази власт, която има в момента”, каза Петков.