ЧНГ от властта: Водата поскъпва драстично

Новогодишна честитка от сглобката – цената на водата ще се повиши в цялата страна от 1 януари 2024 г. За 8 регионални дружества се предвижда увеличение под 10% на цените на ВиК услугите спрямо действащите цени на ВиК услуги за 2023 г. – в областите Кюстендил, Шумен, Перник, София-област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен.

За 6 дружества планираното увеличение е с над 20% спрямо действащите цени – в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Хасково и Ловеч. Това стана ясно след заседанието на КЕВР по изчисления на регулатора.

В някои области увеличението на цената на водата е драстично, като област Сливен (41%) например. В други водата ще поскъпне само с 1,4 на сто – в област Кюстендил.

Най-висока ще е цената на водата за разградчани – 6,08 лв. за кубик. От областните центрове най-ниска е цената на водата в Пазарджик – 3 лв. за кубик.

„Изменението на цените на ВиК услугите е законово и икономически обосновано. Ако комисията се съобрази с някои популистки искания за запазване на сегашните цени, това означава да наруши съзнателно редица изисквания – да не изпълни императивните нормативни изисквания комисията служебно да измени одобрените цени на ВиК услуги по законовоустановения ред; да не изпълни националното споразумение за ежегодно повишаване с 15% на възнагражденията във ВиК сектора; да не отчете одобреното повишение на минималната работна заплата за страната; да не отчете изменението в цените на електрическата енергия; да не отрази натрупаната инфлация“, заяви несменяемият шеф на КЕВР Иван Иванов.

Като напълно необосновани и опасни той определи исканията комисията да не се съобрази с тези обективни фактори.

„Ако това се случи, регулаторът ще постави целия воден сектор в риск и осигуряването на жизненоважните услуги за потребителите ще бъде застрашено. Ние това не можем да позволим“, репчи се чиновникът.