‘Човек се амортизира с времето, сам си подадох оставката“. Карадайъ говори

Новото поколение ДПС-ари са много по-прагматични и амбициозни и искат всичко тук и сега, каза председателят на ДПС в оставка

Мустафа Карадайъ говори за пръв път, откакто бе отстранен като лидер на парламентарната група на ДПС в Народното събрание и обяви, че сам си е подал оставката.  

„Не беше лесно решение. Два тежки мандата бях председател на ДПС“, каза той пред БНТ по повод оставката си като лидер на групата.

„Преди това два мандата бях секретар на партията. В централата на ДПС съм от 1996 г. Представяте ли си колко време е това?”, попита Карадайъ. Той уточни, че е в структурите формално от 1991 г.

“Човек амортизира с времето. А при мен, както виждате, има и натрупана умора от партийната ми битност през целия този период. В един момент се получава така, че има едно ново поколение по-млади политици, които се позиционират в партията. Те имат своята амбиция и трябва да имат този шанс за развитие. Когато един много дълго се застои – къде отива амбицията на следващите поколения?”, каза той.

Карадайъ заяви, че редовите ДПС-ари и местните структури залагат на изпитаното. Затова той говорил няколко пъти с почетният председател на партията Ахмед Доган преди да си подаде оставката. “Заявих, че ще си подам оставката, но той не беше съгласен, а аз бях решил”, заяви Карадайъ.

Карадайъ каза, че почти всеки ден ходи в централата на партията, за да работи. По думите му също така почти всеки ден се вижда с Доган и Пеевски.

По повод думите в писмото на Ахмед Доган, че ДПС е напът да се превърне в „корпоративна, платена партийна организация“, Карадайъ коментира, че някои структурите в районите се работи само срещу заплащане и само това се чака. По думите му обаче това не се случва само в ДПС, а във всички партии, което е истински притеснително.

„Трябва да си дадем сметка, че има различни групи ДПС-ари. Има едно ново поколение, които са много по-прагматични, амбициозни и искат всичко да се случи тук и сега. Не придават такава значимост на ценностите“, заяви Карадайъ.

„Не определям предложените за председатели като поколенчески избор, а като хора, които биха покрили очакванията на различните ДПС-ари. Със съпредседателството се цели отговор на очакванията на различните групи ДПС-ари„, каза Карадайъ.

На въпрос дали Чакъров ще адресира на етническите турци, а Пеевски – етническите българи, Карадайъ каза „да„. Според него коментиращите ситуацията обръщат внимание прекалено много внимание на това, че традиционните избиратели на ДПС могат да се разколебаят заради формулата на съпредседателство.

„Съвсем услужливо пропускат другата част на отговора – ДПС вече трайно присъства и в местната власт, и като народни представители, в региони, където не живеят турци и мюсюлмани“, каза Карадайъ.

Карадайъ коментира твърденията, че е бил отстранен като лидер на парламентарната група заради прекалено сближаване с Анкара:

„България има стратегически интерес да има добри отношения с Турция. Анализатори, които се самоопределят като познавачи на ДПС говорят за етнореволюция и силовото ѝ налагане. Та това е терминология от възродителния процес, дават ли си сметка какви асоциации пораждат у нас – редовите ДПС-ари?“

„Оставам верен на партията. ДПС за мен е съдба, кауза и начин на живот с философията и ценностите си“, каза Карадайъ по повод бъдещето си.

Мустафа Карадайъ на практика все още е председател на ДПС, но на 24 февруари предстои Национална конференция, на която членовете на партията ще си изберат нов председател. Почетният председател на партията Ахмед Доган номинира бившия министър на околната среда и дългогодишен член на ръководството на ДПС Джевдет Чакъров и лидера на парламентарната група Делян Пеевски. Откакто Карадайъ бе отстранен като лидер на парламентарната група на ДПС, той не се е явявал на работа в Народното събрание, въпреки че все още е депутат и не се е отказал от клетвата си.