фалшива диплома
фалшива диплома

Човекът на ДПС в комисията за досиетата с фалшива диплома?

Орхан Исмаилов станал магистър по право за четири години

Кандидатът на ДПС за комисията по досиетата – 27-годишният Орхан Исмаилов, вероятно притежава фалшива диплома по право. Това съобщиха пред „Новинар“ членове на парламентарната вътрешна комисия. В сряда депутатите изслушали Исмаилов като кандидат-член за разсекретяването на архивите на бившата Държавна сигурност. Съмненията се подхранили от обясненията му, че е магистър по право във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, но се е дипломирал за четири години. Юристите се дипломират за пет години и една година трябва да специализират.

„Не стига, че на 24 години е станал зам.-шеф на Държавната комисия за сигурност на информацията, ами ще ми кандидатства за комисията по досиетата с фалшива диплома“, ядосват се избраниците. Самият Исмаилов коментира, че е „взел на заем“ дипломата, без да уточни какво има предвид. Има си компетентни органи, които могат да проверят достоверността на дипломата ми, заяви още той. Кандидатът на ДПС дори предложи да донесе документа, за да го видят всички депутати. Исмаилов е и зам.-шеф на ДКСИ.

„Разберете ме чисто човешки – не искам да коментирам нищо, свързано с Орхан Исмаилов, защото ние сме колеги“, заяви пред „Новинар“ шефката на ДКСИ Цвета Маркова. Тя уточни единствено, че Исмаилов не е бил дипломиран юрист при назначаването му като нейн зам.-шеф. Маркова отказа да коментира и факта, че кандидатът на ДПС е на такава висока позиция в държавната администрация от 24-годишна възраст.

„Откъде бих могъл аз да знам на кого дипломата е истинска и на кого е фалшива? Има си университети. Там може да се провери“, заяви Камен Костадинов от ДПС. Познавам Орхан Исмаилов достатъчно добре, за да се интересувам от дипломите му, допълни депутатът. Според него става въпрос за инсинуация. „Доколкото познавам човека, знам, че той не може да си позволи такива неща“, аргументира се Костадинов. Биографията на нашия кандидат е достатъчно показателна за неговите качества, категоричен е народният представител. Той допълни, че Исмаилов защитава докторантура в Академията на МВР.

Ректорът на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Иван Иванов предположи, че дипломата е от бившия център в София. Той допълни, че не може да говори в конкретика, без да е запознат с подробности около следването на кандидата на ДПС. Проф. Иванов подчерта, че Орхан Исмаилов е имал диплома за висше образование, когато е започнал следването си по право, и затова може да е завършил в съкратени срокове.