ЧУДО: Рейс на повикване в 3 квартала в София

В три софийски квартала от петък, 12 май, тръгва обществен транспорт на повикване. Те ще осигуряват връзка на живеещите в тези части на столицата хора с по-големи спирки на градския транспорт, както и с линиите на метрото. Целта е да се насърчи използването на публичен транспорт за придвижване в града за сметка на личните автомобили.

Довеждащите автобуси ще обслужват кварталите „Манастирски ливади – изток“, „Манастирски ливади – запад“ и „Павлово“.

Това са три от кварталите с много ново строителство, в които мрежата на градския транспорт не е добре развита. Една от причините е липсата на инфраструктура. Улиците са тесни и често задръстени с коли, което пречи на минаването на нормалните градски автобуси. Затова общината купи 5 малки електрически автобуса за довеждащата линия.

Заявка през телефона

Превозните средства, за които бяха платени близо 2.5 млн. лева без ДДС, са с капацитет от 22-ма пътници и с дължина от 6 метра.

„Целта е да се стигне от дома до спирката на градския транспорт“, обясни при представянето на новата услуга председателят на общинския съвет Георги Георгиев. По думите му превозните средства ще могат да спират на 41 места по предварително определен маршрут.

Могат да бъдат извикани на съответната спирка чрез мобилно приложение. Ще спират и ако на нея има хора. В пиковите часове ще минават през 16-18 минути.

Без промени в цената

Ако се движат по график, автобусите можело да излизат от предварително зададения маршрут, за да качат пътник и от място, различно от спирките, обясни Иван Николов, директор на дирекция „Транспорт“ към Столичната община. Това нямало да е възможно, ако закъсняват. Не е ясно как ще се разбира дали автобусът ще вземе пътник от място, на което няма спирка.

Новата линия ще може да се ползва с всички превозни документи с изключение на картата за една линия, добави Николов.